Υπερψηφίστηκε χθες το βράδυ από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/89/ΕΕ «περί θεσπίσεως πλαισίου για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό» και άλλες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό επί της αρχής, επί των άρθρων των τροπολογιών και στο σύνολο. Επί της αρχής του νομοσχεδίου, αρνητική ψήφο έδωσαν μόνο ΚΚΕ και ΧΑ.

Το νέο νομοσχέδιο σύμφωνα με το ΥΠΕΝ συμβάλλει ιδίως στη βιώσιμη ανάπτυξη στη θάλασσα που περιλαμβάνει τον τομέα της ενέργειας, της ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, του τουρισμού, της εξόρυξης πρώτων υλών, καθώς και τη διατήρηση, προστασία και βελτίωση του περιβάλλοντος, περιλαμβανομένης της ανθεκτικότητας στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε αυτή τη βάση, μέσω του θαλάσσιου χωροταξικού σχεδιασμού μπορούν να οριοθετούνται, μεταξύ άλλων, περιοχές για:

  • υδατοκαλλιέργεια
  • αλιεία
  • εγκαταστάσεις και υποδομές για έρευνα, εκμετάλλευση και εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου, καθώς και άλλων ενεργειακών πόρων, ορυκτών και αδρανών υλικών και για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές
  • θαλάσσιες περιοχές και κυκλοφοριακές ροές
  • προστασία της βιοποικιλότητας και της υποθαλάσσιας πολιτιστικής κληρονομιάς
  • επιστημονική έρευνα
  • διαδρομές υποβρύχιων καλωδίων και αγωγών
  • τουρισμό

Για τον σχεδιασμό αυτό αρμόδια αρχή είναι η Γενική Γραμματεία Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, η οποία θα προχωρά στις σχετικές αποφάσεις μετά από δημόσια διαβούλευση με τα κατά περίπτωση εμπλεκόμενα Υπουργεία, τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άλλες δημόσιες αρχές, ιδιώτες ή συλλογικότητες που εκδηλώνουν σχετικό ενδιαφέρον.

«Αυτό που γνωρίζαμε για την ανάπτυξη του περιβάλλοντος τελείωσε. Πρέπει τώρα να απαντήσουμε στις νέες προκλήσεις με μια εθνική στρατηγική πολιτική. Με τη νέα νομοθετική παρέμβαση, ολοκληρώνουμε τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες, επιλύοντας έτσι χρόνια εκκρεμή ζητήματα και συμβάλλοντας, τόσο στην προστασία του περιβάλλοντος, όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης. Ανοίγουμε ένα καινούργιο πεδίο, με περιβαλλοντικά βιώσιμο τρόπο και μόνο οφέλη μπορεί να προκύψουν τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την προστασία του περιβάλλοντος», τόνισε ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης.

 

Αναδημοσίευση από : http://energyin.gr