Σκοτώνουν δελφίνια και τα σερβίρουν στη... ζούλα

Η Ταιβάν καταδικάστηκε το 1989, καθώς ήταν αγαπημένη συνήθεια των κατοίκων της να τρώνε δελφίνια. Μετά από διεθνείς πιέσεις, βρέθηκε στο στόχαστρο περιβαλλοντικών οργανώσεων και φάνηκε ότι – προσωρινά τουλάχιστον – η…κακή αυτή συνήθεια είχε σταματήσει.

Βέβαια, στην πραγματικότητα, τα πράγματα δείχνουν να είναι αρκετά διαφορετικά. Κι αυτό, γιατί πρόσφατα επισκέφθηκε την Yunlin της Ταιβάν ρεπόρτερ του BBC, η οποία διαπίστωσε ότι – ακόμα και σήμερα – διατηρείται η παράδοση κατανάλωσης δελφινιών. Το κρέας του, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα θρεπτικό, καθώς είναι γεμάτο υδράργυρο και οι ντόπιοι το ονομάζουν “χοιρινό των ωκεανών”.

Η εμπορία του κρέατος δελφινιού είναι παράνομη. Σε αυτό το πλαίσιο, η δημοσιογραφική αποστολή ακολούθησε έναν ντόπιο, ο οποίος βρέθηκε σε πιάτσα αγοραπωλησιών, για να πουλήσει το κρέας. Χαρακτηριστικό ήταν το γεγονός ότι η δημοσιογράφος βρέθηκε σε μαγαζί της περιοχής και, ρωτώντας την ιδιοκτήτρια του εστιατορίου “εάν οι ψαροκροκέτες, που έτρωγαν, ήταν από κρέας δελφινιού”, εκείνη δεν το αρνήθηκε.

“Κάποιοι λένε ότι αυτό είναι κρέας δελφινιού”, απάντησε με νόημα.

Επίσης, το ωμό κρέας, που αντίκρισαν στο συγκεκριμένο εστιατόριο, έμοιαζε όντως με κρέας δελφινιού. Όταν ρωτήθηκε για την προέλευσή του, εκείνη γέλασε. Στη διάρκεια της συζήτησης, παραδέχτηκε, όμως, ότι είχε πουλήσει πρόσφατα κρέας δελφινιού, ενώ προέτρεψε τη δημοσιογράφο να δοκιμάσει τις απίθανες τηγανητές κροκέτες από κρέας δελφινιού.

Τα εστιατόρια, που σερβίρουν κρέας από το συμπαθές αυτό θηλαστικό, βρίσκονται κρυμμένα σε άγνωστα μέρη της Ταιβάν. Μάλιστα, ένας ντόπιος, φίλος της δημοσιογράφου, ο οποίος μένει εκεί, της εκμυστηρεύθηκε ότι έχει φάει αρκετές φορές δελφίνι και ότι είχε τη δυνατότητα να παραγγείλει χωρίς κανένα πρόβλημα όσο κρέας ήθελε από τους ντόπιους κυνηγούς.

Στην Ταιβάν, οι έλεγχοι των λιμενικών αρχών είναι αρκετά συχνοί. Μάλιστα, σε περίπτωση, που κάποιος συλληφθεί, εκτός από πέντε χρόνια φυλακή, τιμωρείται και με πρόστιμο, που μπορεί να φτάσει τα 50.000 δολάρια.

Στις αρχές Μαρτίου, το λιμενικό συνέλαβε ένα ψαράδικο, το οποίο μετέφερε τρία τσουβάλια με κρέας δελφινιού, ενώ πριν από περίπου ένα χρόνο βρέθηκαν 7,5 τόνοι κρέας του συγκεκριμένου θηλαστικού, οι οποίοι ήταν κατεψυγμένοι σε κατάστημα της Νότιας Ταιβάν.

Οι αρχές εκτιμούν ότι περίπου 150 δελφίνια έχουν εξολοθρευτεί, ενώ ένας από τους ψαράδες, που συνελήφθη, αποκάλυψε στην αστυνομία ότι το κόστος αγοράς για τα 500 γραμμάρια ανέρχεται στα 3 δολάρια.

 

Πηγή: News.gr