Το έθιμο κρατά από τις αρχές του περασμένου αιώνα. Την τεχνική του γρίπου έφεραν στην Ελλάδα οι Μικρασιάτες, ενώ η τεχνική αυτή απαγορεύτηκε το 1952 διότι θεωρήθηκε καταστρεπτική για τον γόνο των ψαριών.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας Δημήτρης Κλωθάκης, μίλησε στο flashnews.gr για αυτή την πρωτοβουλία.

Μία σειρά από φωτογραφίες που είχε στην κατοχή του ο ερασιτέχνης φωτογράφος Σταύρος Μυριδάκης εξέθεσε στην παραλία. Θέμα αυτών οι ψαράδες που επιδίδονται στο καλάρισμα.

kolovrexti

kolovrextis

kolovrextisa

kolovrextisaa

kolovrextisaaa

kolovrextisaaaa

Ποια ήταν η τεχνική του κολοβρέχτη

Η τεχνική του ψαρέματος με γρίπο ή κολοβρέχτη γινόταν ως εξής: Μια βάρκα άφηνε ένα σχοινί στη μια άκρη της ακτής, το οποίο κράταγε μια ομάδα ψαράδων. Η βάρκα, αφού ξανοιγόταν λίγο, άρχιζε να καλάρει το δίχτυ.

Όταν τελείωνε το καλάρισμα, η βάρκα πλησίαζε πάλι την ακτή και πετούσε το άλλο άκρο του σχοινιού στη δεύτερη ομάδα, που αμέσως άρχιζαν να σέρνουν το δίχτυ προς την ακτή μέσα στο οποίο έχουν πιαστεί διάφορα ψάρια.

Ο αριθμός των ψαράδων της ακτής εξαρτιόταν από το μέγεθος της καλάδας. Το τσούρμο καθοδηγούσε ο καπετάνιος, που συνήθως ήταν ο πιο έμπειρος. Αυτός έδινε και τον ρυθμό για να βγει το δίχτυ ομοιόμορφα, να μην αδειάσει η ψαριά.

Πηγή: NewsBomb