Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, η συνάντηση ενημέρωσης και συζήτηση, για το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. «Υποστήριξη της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στις χώρες Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα» (MARE/2014/04 – SI2.723876) με την παρουσία εκπροσώπου της Γενικής Διεύθυνσης Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρίας Ευαγγελίας Γεωργίτση.

Tι ζητούν οι παράκτιοι ψαράδες

Στη συνάντηση, που οργανώθηκε από την APC sa και συντόνισε ο Πρόεδρος και Δ/νων σύμβουλος κ. Νίκος Αναγνόπουλος συμμετείχαν αντιπροσωπείες από την Κύπρο και τη Μάλτα, παράκτιοι ψαράδες της ευρύτερης περιοχής και εκπρόσωποι αλιευτικών συλλόγων από τον Πόρο, τη Νέα Μάκρη, τον Μαραθώνα, τα Κύθηρα, την Ικαρία, το Πήλιο, τις Κυκλάδες, την Αρκαδία, τη Νίσυρο και την Κάλυμνο και ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων.

Παρέστησαν επίσης, στελέχη της Περιφέρειας Αττικής, της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας και της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΑλΘ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και περιφερειακών υπηρεσιών αλιείας των ΠΕ.

Από στελέχη της APC sa παρουσιάστηκε ο σκοπός, η πορεία υλοποίησης του πιλοτικού προγράμματος και τα προσωρινά αποτελέσματα από την έρευνα που έγινε με τους αλιευτικούς συλλόγους. Έγιναν χαιρετισμοί και εισηγήσεις από τη Διεύθυνση Αλιείας της Περιφέρειας Αττικής από τον κύριο Δημήτρη Βάτσο, την Προϊσταμένη του Τμήματος Αλιείας ΠΕ Πειραιά κυρία Φωτεινή Μανέ για τα προβλήματα και τις προοπτικές της παράκτιας αλιείας στον Πειραιά, τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας κυρία Μαρίνα Πέτρου, η οποία αναφέρθηκε στο ρόλο της παράκτιας αλιείας μικρής κλίμακας στην Κοινή Αλιευτική Πολιτική και από την Προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠΑλΘ κυρία Ευθυμία Γιόκαλα, η οποία παρουσίασε τις δυνατότητες χρηματοδότησης των αλιέων και των συλλογικών οργανώσεών τους στο πλαίσιο του ΕΠΑλΘ 2014- 2020.

Στη συζήτηση, που ακολούθησε συμμετείχαν ενεργά οι αλιείς και οι εκπρόσωποί τους. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι οι αλιείς πρέπει να επιδοτηθούν για να μπορούν να συμμετέχουν στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο για τη Μεσόγειο καθώς αυτό απαιτεί διαρκή απασχόληση και μετακινήσεις στο εξωτερικό. Για τους έλληνες ψαράδες το μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο για τους αλιευτικούς συλλόγους που απαγορεύει να οργανωθούν σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Προς αυτή την κατεύθυνση διαμορφώθηκε Σχέδιο Τροπολογίας του Νόμου 4015/2011 που θα προωθηθεί στην κυβέρνηση. Τέλος, υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι με τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των αλιέων μπορούν να επιτευχθούν οι κοινοί στόχοι τους και η αποτελεσματικότερη αντιπροσώπευσή τους. Η ιστοσελίδα του έργου (http://www.eastmedfishers.eu) μπορεί να αποτελέσει ένα τέτοιο βήμα για τους αλιείς.

Πηγή: reporter.gr