Έκλεισε πάλι το λιμανάκι των Φανών
Διέκοψαν κάθε επαγγελματική δραστηριότητα οι δεκαπέντε ψαράδες που φιλοξενούνται στο λιμάνι των Φανών, καθώς άμμος και φύκια έκλεισαν για μία ακόμα φορά το στόμιό του με αποτέλεσμα τα σκάφη τους να έχουν ακινητοποιηθεί.

Τέσσερις μέρες τώρα, τόσο οι ίδιοι όσο και οι περίπου εξήντα ερασιτέχνες ψαράδες αδυνατούν να βγάλουν τα σκάφη τους από το λιμάνι το οποίο έκλεισε μόλις φύσηξε ο βοριάς των προηγούμενων ημερών.

Αντιπροσωπεία λοιπόν των ιδιοκτητών των σκαφών (επαγγελματιών και ερασιτεχνών) με επικεφαλής τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Φανών Βασίλη Νικολίτση, παραβρέθηκαν στη χτεσινή συνεδρίαση του δ.σ. του δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Νότιας Δωδεκανήσου, για να παρουσιάσουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και να ζητήσουν τη συνδρομή του.

Τόσο ο κ. Νικολίτσης όσο και οι υπόλοιποι μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος των ψαράδων, αναφέρθηκαν αναλυτικά στο ζήτημα τονίζοντας ότι πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες που θα επιτρέψουν και πάλι το άνοιγμα της εισόδου του λιμανιού ώστε να αρχίσουν να βγάζουν τα σκάφη τους για ψάρεμα.

Όπως είπαν το πρόβλημα προέκυψε λόγω της ασυνέπειας που έχει δείξει ο εργολάβος ο οποίος ανέλαβε τον καθαρισμό του λιμανιού, πριν από καιρό μετά από πρόταση των ψαράδων και τη σύμφωνη γνώμη του Λιμενικού Ταμείου.

Η συμφωνία περιελάμβανε τον τακτικό καθαρισμό του στομίου, υπό την προϋπόθεση ότι ο εργολάβος θα έπαιρνε και θα πωλούσε την άμμο αλλά και τα φύκια που θα έβγαζε, ώστε να μην υπάρχει οικονομική επιβάρυνση.

Όμως τελευταία οι όροι της συμφωνίας δεν τηρούνται όπως κατήγγειλαν οι ψαράδες ενώ είναι πλέον αδύνατη κάθε συνεργασία μαζί του. Πάντως ο ίδιος υποστηρίζει ότι δεν πουλά τα υλικά που βγάζει από το λιμάνι καθώς δεν μπόρεσε να πάρει τη σχετική άδεια από τη κτηματική υπηρεσία.

Οι ψαράδες ζήτησαν την απομάκρυνσή του από το λιμάνι των Φανών, ενώ επεσήμαναν ότι θα πρέπει να διευθετηθεί και το θέμα της σήμανσής του ώστε να μην διακινδυνεύουν σκάφη που θέλουν να εισέλθουν ενώ αυτό είναι κλειστό.

Όπως προέκυψε από τη συζήτηση, σήμερα επιτροπή του ταμείου με την παρουσία και του λιμενάρχη της Ρόδου θα πραγματοποιήσει αυτοψία στο λιμάνι των Φανών ώστε να δει από κοντά την κατάσταση και να αποφασίσει τι πρέπει να γίνει. Φαίνεται όμως ότι το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μετά από δύο χρόνια όταν πλέον θα έχει ξεκινήσει το έργο που θα προβλέπει τη διενέργεια παρεμβάσεων (πιθανόν και την αλλαγή του σημείου εισόδου-εξόδου).

Για το έργο που είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ κατέθεσαν προμελέτη δύο τεχνικά γραφεία και απομένει η αξιολόγησή τους ώστε να προχωρήσουν τα επόμενα στάδια για την οριστική μελέτη.
Πηγή Rodiaki.gr