Με σημαντικές εξελίξεις στον τομέα της ερασιτεχνικής αλιείας στην Ελλάδα στο πλαίσιο του συνεδρίου “Γαλάζιοι Ορίζοντες” που πραγματοποιήθηκε στην Ελευσίνα.

O υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε μεταξύ άλλων και την επαναφορά της άδειας για ερασιτεχνική αλιεία, με τη δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου από το Υπουργείο.

Στόχος της επαναφοράς της άδειας είναι η καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και της “μαύρης αγοράς” στον κλάδο, ενώ παράλληλα θα διασφαλίζεται η βιώσιμη ανάπτυξη και η προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Βιώσιμη αλιεία: Στόχοι και προκλήσεις

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε τη σημασία της εξάλειψης της “ψευτοερασιτεχνικής αλιείας” και της παροχής αντισταθμιστικών οφελών προς τους αλιείς από όσους απολαμβάνουν σημαντικά έσοδα από τη χρήση του θαλάσσιου χώρου.

Επιπλέον, υπογράμμισε την ανάγκη οι δραστηριότητες που επιβαρύνουν το περιβάλλον να αντισταθμίζουν την επιβάρυνση με θετικά περιβαλλοντικά μέτρα, όπως η παροχή αντισταθμιστικών οφελών σε αλιείς στις περιοχές εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Κελέτσης, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για την αλιεία στην Ελλάδα, επισημαίνοντας:

  • Την αύξηση της παραγωγής το 2022 σε σχέση με το 2021, αλλά και τη μείωση σε σχέση με το 2020 και 2019.
  • Την κυριαρχία των υδατοκαλλιεργειών, με το 71% της παραγωγής το 2021.
  • Την 4η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή υδατοκαλλιέργειας το 2021.
  • Την 4η θέση των ψαριών στις εξαγωγές το 2022, με αξία 940 εκατομμυρίων ευρώ.
  • Την καθαρή συμμετοχή της αλιείας στο ΑΕΠ του 2022 με 233,9 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κ. Κελέτσης τόνισε την ανάγκη για βιώσιμη αλιευτική πολιτική, λαμβάνοντας υπόψη τις νέες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή.

Η επαναφορά της άδειας ερασιτεχνικής αλιείας, η υιοθέτηση βιώσιμων πολιτικών και η αντιμετώπιση των προκλήσεων αποτελούν κομβικά σημεία για την ανάπτυξη της αλιείας στην Ελλάδα.