Στα ρέματα της Μιανμάρ ζει ένα ψάρι που, αν και μικροσκοπικό, μπορεί να σας αφήσει άφωνους – κυριολεκτικά! Το Danionella cerebrum, μήκους μόλις 12 χιλιοστών, έχει την ικανότητα να παράγει ήχους που αγγίζουν τα 140 ντεσιμπέλ, ισοδύναμους με πυροβολισμό ή σειρήνα ασθενοφόρου!

Η ανακάλυψη έγινε τυχαία, όταν οι επιστήμονες άκουσαν έναν μυστηριώδη θόρυβο να προέρχεται από το ενυδρείο που φιλοξενούσε τα ψάρια. Ξαφνικά, το μυστήριο λύθηκε: η πηγή του εκκωφαντικού ήχου ήταν τα ίδια τα ψάρια!

Πώς όμως ένα τόσο μικροσκοπικό πλάσμα μπορεί να παράγει τόσο δυνατό θόρυβο; Η απάντηση κρύβεται στην κύστη κολύμβησης, ένα όργανο που βοηθά στην πλευστότητα. Μέσω περίπλοκων μυϊκών συσπάσεων, η κύστη κολύμβησης του Danionella cerebrum μετατρέπεται σε ένα αληθινό τύμπανο, εκπέμποντας δονήσεις που αγγίζουν τα όρια του ανθρώπινου πόνου.

Ποιος όμως είναι ο σκοπός αυτής της βροντώδους φωνής; Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο ήχος λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας, ίσως για την προσέλκυση συντρόφων ή την προειδοποίηση για κινδύνους.

Εντυπωσιακό είναι ότι το Danionella cerebrum ανατρέπει έναν βασικό κανόνα της φύσης: όσο μεγαλύτερο το ζώο, τόσο δυνατότερη η φωνή του. Στην περίπτωση του μικροσκοπικού αυτού κυπρίνου, η ένταση της φωνής του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το μέγεθός του, αφήνοντας τους επιστήμονες άφωνους!

Επιπλέον, η διαφάνεια του Danionella cerebrum το καθιστά ιδανικό είδος για μελέτη, καθώς επιτρέπει στους ερευνητές να παρατηρούν τον οργανισμό του σε πραγματικό χρόνο, στο φυσικό του περιβάλλον.