Η κατανάλωση ψαριών στις 25 Μαρτίου πηγάζει από διάφορους λόγους, οι οποίοι ενώνονται για να δημιουργήσουν μια εορταστική παράδοση. Ο θρησκευτικός παράγοντας προέρχεται από τη σύμπτωση της 25ης Μαρτίου με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, μια εορτή που λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής. Κατά τη Σαρακοστή, η Εκκλησία επιτρέπει την κατανάλωση ψαριού, λαδιού και κρασιού δύο φορές, στον Ευαγγελισμό και την Κυριακή των Βαΐων, ως ένδειξη χαράς και ενδυνάμωσης των πιστών.

Στο ιστορικό επίπεδο, η 25η Μαρτίου ως εθνική εορτή υποδεικνύει την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία. Η θάλασσα είχε σημαντικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, αφού οι Έλληνες εξαρτώνταν από την αλιεία για την επιβίωσή τους. Έτσι, η ψαριά συμβολίζει την ελευθερία και την ευημερία που έφερε η Επανάσταση.

Στο πρακτικό επίπεδο, στο παρελθόν, η πρόσβαση σε φρέσκο κρέας κατά τη Σαρακοστή ήταν δύσκολη. Τα ψάρια, είναι πιο εύκολα προσβάσιμα και αποτελούσαν οικονομική και θρεπτική επιλογή για το εορταστικό τραπέζι.

Στο συμβολικό επίπεδο, το ψάρι συμβολίζει την αφθονία, τη γονιμότητα και την αναγέννηση, συνδέοντας τον με χριστιανικά σύμβολα όπως ο Ιησούς Χριστός, που αποκαλείται “ψαράς ανθρώπων”. Επομένως, η κατανάλωση ψαριών στις 25 Μαρτίου αντιπροσωπεύει μια σύνθεση θρησκευτικών, ιστορικών, πρακτικών και συμβολικών στοιχείων, δημιουργώντας έτσι μια γευστική παράδοση με μεγάλη σημασία για τον Ελληνισμό.

Χρόνια Πολλά σε όλους τους Έλληνες!