Ούτε λέπι… από ψάρι δεν υπάρχει πλέον στο Ηράκλειο, όπως λένε οι ψαράδες, αφού η χρονιά από θέμα παραγωγής και αλίευσης πήρε απότομα την κατιούσα. Καταρρέει ο παραδοσιακός κλάδος της αλιείας στην Κρήτη, με τους επαγγελματίες και ερασιτέχνες αλιείς να εκφράζουν τα παράπονα τους, στους αρμόδιους φορείς.

«Αυτό που συμβαίνει στην περιοχή του Ηρακλείου από Χερσόνησο έως το λιμανάκι της Παντάνασσας είναι πρωτοφανές»  αναφέρει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr ο πρόεδρος Αλιέων Ηρακλείου, κ. Μανώλης Μαντζαράκης.

«Δεν υπάρχει ούτε μια σουπιά να βγάλουμε, όσο βαθιά και αν πάμε όσο μέτρα δίκτυα και να ρίξουμε. Οι φώκιες και τα δελφίνια, που έχουν απελευθερωθεί από το θεραπευτήριο στην Αίγινα μαζί με τους τοξικούς λαγοκέφαλους, συνθέτουν ένα απαγορευτικό αλιευτικό τοπίο, σπέρνοντας απογοήτευση καθημερινά στους αλιείς του Ηρακλείου»  επισημαίνει ο πρόεδρος.

Στα παράπονα που μεταφέραμε στον πρόεδρο, από ερασιτέχνες αλιείς για το που πήγαν τα καλαμάρια και τα υπόλοιπα ψάρια, ο πρόεδρος έριξε τις ευθύνες στις 25 φώκιες που κόβουν βόλτες στα νερά του Ηρακλείου και καταβροχθίζουν, όπως είπε, ότι βρουν στο πέρασμα τους.

“Δυστυχώς πρόκειται για πολύ έξυπνα θηλαστικά, που έχουν εκπαιδευτεί να μην φοβούνται τον άνθρωπο. Στην Αίγινα που είχαν μπει για αποκατάσταση τα τάιζαν άνθρωποι και συνήθισαν την παρουσία τους, δεν είναι σαν τις άγριες φώκιες. Προσωπικά, τονίζει ο κ. Ματζαράκης μου έχει τύχει φώκια μαζί με το μωρό της, να δείχνει στο μικρό πώς να βουτά και να τρώει την ψαριά μας από το δίχτυ. Χωρίς να έχεις κανένα φόβο στην θέα μας.

Δυστυχώς ο κλάδος μας  σιγά σιγά σβήνει… και οι αρμόδιοι  στα υπουργεία και στις περιφέρειες, δεν ασχολούνται καθόλου. Πρόσφατα στην Κύπρο οι αλιείς αποζημιώθηκαν με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια εξέλιξη που αν εφαρμοζόταν στην χώρα μας τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Ήδη αυτή την πρόταση την έχω κάνει στην Περιφέρεια Κρήτης αλλά δυστυχώς δεν έχουμε καμία απάντηση» τονίζει για το θέμα της αποζημίωσης ο πρόεδρος των αλιέων Ηρακλείου.

Δημοσίευμα από Κύπρο, που αναφέρει την αποζημίωση στους ψαράδες

kypros_1.png
 

Επτά χρόνια που είμαι πρόεδρος και 20 ψαράς, δεν έχουμε πάρει ποτέ ούτε ένα σεντς. Αντιθέτως βλέπω τον κλάδο μας να εξανεμίζεται και από 140 αλιευτικά να έχουν μείνει μόνο 35. Χανόμαστε και εμείς οι πιο ρομαντικού παλεύουμε με την νέα εποχή που δεν μας θέλει. Φέτος η αλιεία έχει πτώση πάνω από το 50%…

Όσον αφορά τις εκτιμήσεις του για το μέλλον της αλιείας, αυτές είναι δυσοίωνες αφού κλείνοντας την συζήτηση μας, ο πρόεδρος αναφέρει: Πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις και πρόστιμα σε όσους δεν σέβονται την νέα γενιά των ψαριών. Αν δεν τα αφήσουμε να αναπτυχθούν όταν είναι οι μέρες της ωοτοκίας, αντί να τα ψαρεύουμε γιατί είναι πιο γευστικός μεζές πως θα έχουμε αλιεία.
Είμαστε η μοναδική χώρα στον κόσμο που το κάνει αυτό, ολοκληρώνει.

Στον αντίποδα της μεγάλης πτώσης της αλιείας, ο Διευθυντής Ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, Γιώργος Τσερμπές αναφέρει στο ΡΑΔΙΟ ΚΡΗΤΗ και στο ekriti.gr: Δυστυχώς είναι η αλήθεια , η παρουσία κυρίως του λαγόψαρου έχει φέρει μεγάλες επιπτώσεις στον κλάδο της αλιείας. Έχουν κατατεθεί μελέτες αντιμετώπισης του, αλλά λόγω έλλειψης χρηματοδοτήσεων δεν εφαρμόζονται. .Οι ενέργειες πρέπει να είναι στοχευόμενες για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.  Όσον αφορά τις φώκιες και τα θηλαστικά, αυτά είναι προστατευόμενα είδη  και δεν μπορούν να τα πειράζουν. Οι αλιείς στην συγκριμένη περίπτωση καλό είναι να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Διαβάστε περισσότερα από την πηγή : http://www.ekriti.gr