Στις 15 Δεκεμβρίου του 2012 στο κανάλι του My Lefkada στο Youtube, αναρτήθηκε ένα βίντεο που μας συγκλόνισε όλους. Ο τίτλος του θα μπορούσε να είναι “Τέλος εποχής”, μιας και αυτό ακριβώς μας δείχνει, το τέλος μιας εποχής, το τέλος μιας παράδοσης που κρατά χιλιάδες χρόνια και που είναι άρρητα δεμένη με τη χώρα μας. Χώρα θαλασσινή, χώρα που τη δέρνει η αρμύρα, χώρα που η θάλασσα είναι η ανάσα της.
Σε αυτό το βίντεο, παρακολουθήσαμε την καταστροφή ενός πανέμορφου ξύλινου καϊκιού.

“Το ξύλινο αλιευτικό σκάφος “Αθανάσιος Γ” προστέθηκε στην μεγάλη λίστα των “θυμάτων” του εκσυχρονισμού και του εξευρωπαϊσμού της χώρας μας. Οι νόμοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυστυχώς δεν δίνουν το δικαίωμα στον ιδιοκτήτη να αποσύρει την άδεια αλιείας του σκάφους και να αλλάξει την χρήση του, αλλά τον υποχρεώνουν να καταστρέψει ολοσχερώς το σκάφος.

Σκάφη που μεγάλωσαν γενιές και οικογένειες διαλύονται και μαζί τους χάνεται η ναυτική παράδοση της Ελλάδας. Η αλυσίδα που μας ενώνει με το παρελθόν του λαού μας και μας κρατάει για να μην χαθούμε στην δίνη της παγκοσμιοποίησης, αποδυναμώνεται κάθε φορά που ένα τέτοιο σκάφος καταστρέφεται.kaiki-katastrofi

Πολλές θα ήταν οι χρήσεις που θα μπορούσε να υπηρετήσει το “Αθανάσιος Γ” αν δεν ήταν απαραίτητη η καταστροφή του. Πόσο χρήσιμο θα ήταν να μετατρεπόταν αυτό το σκάφος σε επισκέψιμο για το κοινό ώστε να μπορούν να μαθαίνουν μικροί και μεγάλοι, λεπτομέρειες για την δύσκολη ζωή των ψαράδων των νησιών μας; Ή μήπως δεν θα ήταν μοναδική εμπειρία για τους ξένους τουρίστες της χώρας μας να δουν από κοντά, ακόμα και να κάνουν βόλτα με ένα παραδοσιακό καραβόσκαρο σαν το “Αθανάσιος Γ”;

Δυστυχώς οι άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά υπηρετούν τα συμφέροντα των αφεντικών τους και όχι του λαού μας για αυτό και τα εγκλήματα κατά της παράδοσης μας θα συνεχίζονται μέχρι να σβηστεί ολοκληρωτικά, εκτός αν έστω και αργά καταλάβουμε ποιο είναι τελικά το συμφέρον μας και παλέψουμε για αυτό. Μέχρι τότε σκάφη σαν το “Αθανάσιος Γ” από την Λυγιά της Λευκάδας θα οδηγούνται στην καταστροφή.”

Διαβάστε περισσότερα από την πηγή: www.mylefkada.gr