Ο Άγιος Νικόλαος, ο Επίσκοπος Μύρων της Λυκίας, είναι ένας από τους πιο αγαπητούς και δημοφιλείς αγίους της Ορθοδοξίας. Θεωρείται ο προστάτης άγιος των ναυτικών, των ψαράδων, των παιδιών, των φυλακισμένων και των ταξιδιωτών.

Η σχέση του Αγίου Νικολάου με τη θάλασσα φαίνεται από τα πολλά θαύματα που αναφέρονται στον βίο του. Σύμφωνα με ένα από αυτά, έσωσε τρεις ναυτικούς που ναυάγησαν και τους έφερε σώους στη στεριά. Σε ένα άλλο θαύμα, έσωσε μια πόλη από μια θανατηφόρα πλημμύρα.

Η λατρεία του Αγίου Νικολάου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις παράκτιες περιοχές της Ελλάδας. Σε πολλές ελληνικές πόλεις και χωριά υπάρχουν ναοί αφιερωμένοι στον Άγιο, ενώ η γιορτή του, στις 6 Δεκεμβρίου, είναι αργία για τους ψαράδες.

Στην Ελλάδα, η παράδοση θέλει τους ψαράδες να πηγαίνουν στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου την παραμονή της γιορτής του, για να προσευχηθούν για καλή τύχη και ασφάλεια στη θάλασσα. Την ημέρα της γιορτής, τα ψαροκάικα αγιάζονται από τον ιερέα, ενώ οι ψαράδες μοιράζουν ψάρια και γλυκά στους κατοίκους του χωριού.

Η λατρεία του Αγίου Νικολάου ως προστάτη των ψαράδων είναι ένα έθιμο που χρονολογείται από τα βυζαντινά χρόνια. Οι ψαράδες, που έβλεπαν στη θάλασσα τη βασική πηγή του επιβίωσής τους, αναζητούσαν τη βοήθεια του Αγίου για να τους προστατέψει από τους κινδύνους της θάλασσας.

Η παράδοση αυτή συνεχίζεται μέχρι σήμερα, καθώς οι ψαράδες της Ελλάδας εξακολουθούν να τιμούν τον Άγιο Νικόλαο ως τον προστάτη τους.