γαρίδες Αμβρακικού, αμβρακικός κόλπος, γάμπαρη, γάμπαρη αμβρακικού, ψάρεμα γάμπαρης

Η γάμπαρη Αμβρακικού, αυτή η ενδημική γαρίδα του Αμβρακικού, είναι ένα προϊόν το οποίο ψαρεύετε εδώ και αιώνες στις όχθες γύρω από τον κόλπο.

Γενιές ψαράδων ζουν από τη γάμπαρη και θα συνεχίσουν όσο ο Αμβρακικός παραμένει υγιείς και το απόθεμα της γαρίδας σε ασφαλή επίπεδα. Τα τελευταία χρόνια η παράνομη αλιεία και η ελλιπής νομοθεσία έχουν μειώσει το απόθεμα της γάμπαρης σε ολόκληρο τον κόλπο.
Εδώ, σε αυτό το άρθρο, θα σας δείξουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή που ασχολείται με την παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό καθώς και θα παρουσιάσουμε δύο απλούς κανόνες που σαν καταναλωτές μπορούμε να ακολουθήσουμε έτσι ώστε να προστατέψουμε τις γαρίδες αλλά και τη δουλειά των αλιέων του κόλπου.

Πρώτον σαν καταναλωτές μπορούμε να μην αγοράζουμε φρέσκιες γαρίδες τον Ιούλιο.
Το ψάρεμα γαρίδας στον Αμβρακικό κατά τον μήνα Ιούλιο απαγορεύεται για λόγους αναπαραγωγής, κατά συνέπεια οι φρέσκες γαρίδες αυτή την εποχή είναι προϊόν παράνομης αλιείας.

Δεύτερον δε θα πρέπει ως καταναλωτές να αγοράζουμε γαρίδες Αμβρακικού μικρότερες των δέκα(10) εκατοστών καθώς πρόκειται για γαρίδες οι οποίες δεν έχουν έρθει ακόμη σε ώριμη ηλικία, κατά συνέπεια δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν.
Θα πρέπει μάλιστα να γνωρίζετε ότι στα νόμιμα στατικά εργαλεία(γαμπαροδίχτα) πιάνονται γαρίδες μεγαλύτερες των δέκα εκατοστών. Άρα γαρίδες μικρότερες αυτού του μεγέθους δεν έχουν αλιευθεί με νόμιμο τρόπο και κατά πάσα πιθανότητα έχουν αλιευθεί με τράτες, οι οποίες είναι ένα αλιευτικό εργαλείο που η χρήση του απαγορεύετε στον κόλπο.
Μάλιστα η χρήση τράτας κάνει πολύ μεγάλη ζημιά όχι μόνο στο απόθεμα της γαρίδας αλλά σε ολόκληρο τον Αμβρακικό καθώς καταστρέφει τον βυθό, τα λιβάδια ποσειδωνίας και πιάνει αδιακρίτως κάθε μεγέθους οργανισμό, ψάρια, χταπόδια, σουπιές, κ.α.

Παρακάτω ακολουθεί η εκπομπή Σε Πρώτο Πλάνο (ΑΝΤ1) της Κατερίνας Αντωνοπούλου η οποία περιγράφει με χαρακτηριστικό τρόπο τους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα το απόθεμα της γαρίδας στον κόλπο από την έξαρση της παράνομης αλιείας καθώς και το επάγγελμα των (νόμιμων)ψαράδων που ζουν από αυτή.

Αναδημοσίευση από valtosprovince.com