Στην αποκάλυψη ότι δύο μέρες πριν τις ευρωεκλογές εκδόθηκε υπουργική απόφαση με την οποία αναστέλλεται για δύο μήνες η αλιεία στην περιοχή της Μεσογείου, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η υδρόλυση των χημικών της Συρίας, προχώρησε το μέλος της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα». Στη συνέντευξη του κ. Πισσία που έδωσε στο candianews.gr περιλαμβάνονται, αναφορικά οι εξελίξεις στο θέμα της καταστροφής των χημικών της Συρίας:

όμως ΔΕΝ απαγορεύουν το ψάρεμα στη Μεσόγειο για τα χημικά της Συρίας, άλλα για τις μηχανότρατες και γίνετε κάθε χρόνο μήπως και μείνει κανένα λέπι για μελλοντικά ψαρέματα. Αν ήταν για τα χημικά, τότε θα ήταν γενική απαγόρευση για όλους τους τρόπους ψαρέματος και όχι μόνο για τις μηχανότρατες.

Στο παρακάτω link διαβάστε το ΦΕΚ 1307 με την υπουργική απόφαση.
http://www.hcg.gr/alieia/anakoinvseis/diethni.pdfΑπό την Διεύθυνση Ελέγχου Αλιείας πληροφορούμαστε πως

Απαγορεύεται η αλιεία τους μήνες ΙΟΥΝΙΟ – ΙΟΥΛΙΟ – ΑΥΓΟΥΣΤΟ και ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ εκάστου έτους Β.Δ. 917/66 καθώς και από από 24 έως και 31 Δεκεμβρίου και από 24 έως και 31 Μαΐου κάθε έτους Αριθμ.. 271/2576 Απόφαση.

Η χρήση της άδειας αλίευσης στα διεθνή, με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» απαγορεύεται στη γεωγραφική υποπεριοχή (GSA) 20, 22, 23 της ΓΕΑΜ ως εξής:

α) Από 24 Μαΐου έως 15 Ιουλίου σε όλες τις υποπεριοχές.

β) Από 16 Ιουλίου μέχρι 1η Οκτωβρίου και δυτικά του 25ου μεσημβρινού της υποπεριοχής 22

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ελέγχου Αλιείαςhttp://www.hcg.gr/alieia/etisies/mhx/mhx.php

Μετά την γκάφα του Βαγγέλη Πισσία η περιφέρεια Κρήτης, έβγαλε την παρακάτω ανακοίνωση.

Με αφορμή το θόρυβο που έχει προκληθεί από δημοσιεύματα περί απαγόρευσης της αλιείας και νοτιοδυτικά της Κρήτης λόγω της υδρόλυσης των χημικών της Συρίας, η Περιφέρεια Κρήτης επικοινώνησε σήμερα με τα αρμόδια Υπουργεία και ενημερώθηκε σχετικά.
Σύμφωνα με πληροφόρηση που παρείχε η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκδόθηκε η υπ αρ 4023/64557 ΥΑ (ΦΕΚ1307τΒ/22-5-14) σε εφαρμογή του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου (Ν4235/14) για την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων στα χωρικά και στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου. Η εν λόγω υπουργική απόφαση προβλέπει σχετικές απαγορευτικές διατάξεις που αφορούν στην αλιεία με τράτα βυθού, για το προσεχές διάστημα.
Οι διατάξεις αυτές προκύπτουν από την ανάγκη προστασίας των ιχθυοαποθεμάτων σύμφωνα με τις σχετικές επιστημονικές παρατηρήσεις, και στο Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής με σκοπό την αειφόρο Αλιεία και την προστασία του γόνου, και δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας στη Μεσόγειο.
Την ίδια ώρα επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ με δηλώσεις τους καθησυχάζουν επαναλαμβάνοντας ότι η απαγόρευση αλιείας αποτελεί συμμόρφωση με Ευρωπαϊκή οδηγία για την προστασία του γόνου αλλά και για την αποτροπή του κινδύνου του φαινομένου υπεραλίευσης.
Επομένως οποιαδήποτε ανησυχία ή συσχέτιση με πιθανή υδρόλυση των χημικών της Συρίας δεν είναι βάσιμη.

Έτσι μια απαγόρευση για την προστασία της θαλάσσιας ζωής, ΄έγινε χημικός πόλεμος στο μυαλό των αφυπνισμένων.

 

Μέρος αναδημοσίευσης από : http://ellinikahoaxes.blogspot.gr/