Το δόλωμα Φαραώ είναι ένα από τα καλύτερα δολώματα που χρησιμοποιούν οι ψαράδες διαχρονικά. Το βασικό του πλεονέκτημα είναι ότι μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό για αρκετή ώρα, ακόμα και όταν κοπεί σε κομμάτια και δολωθεί πάνω στο αγκίστρι. Οι οσμές που εκκρίνει το αίμα του και το ίριδες φωσφοριζέ χρώμα του, είναι ακόμα ένας λόγος που το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό για τα ψάρια.

Ως δόλωμα, μπορεί να διατηρηθεί ζωντανό έως 15 μέρες, εφόσον φυλάσσετε σε σκιερό και δροσερό μέρος και μέσα σε ένα πλατύ δοχείο με 3-5 εκατοστά νερό, το οποίο θα πρέπει και να ελέγχεται τακτικά, διότι όταν το νερό “σκουρίνει” το σκουλήκι βρίσκεται στο “τελευταίο” στάδιο της ζωής του. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αλλαχτεί το νερό και να ελεγχθεί την ζωτικότητα του. Εάν δεν μπορεί να  χρησιμοποιηθεί άμεσα ως δόλωμα, τότε (ως λύση “ανάγκης”) θα πρέπει να παστωθεί με αλάτι και να  φυλαχτεί μέχρι το επόμενο ψάρεμα.

Ως σκουλήκι όμως, είναι αρκετά επικίνδυνο για ορισμένα ήδη ψαριών, αφού έχει την δυνατότητα να τα αιχμαλωτίζει και να τα “τραβάει” στο καμουφλαρισμένο θολάμι του με μεγάλη ευκολία!