Ένας μαθητής λυκείου από τη Φλόριδα κατάφερε να πιάσει ένα ψάρι που ζυγίζει περισσότερο από έναν ενήλικο άντρα, κάνοντας την εμπειρία του αξέχαστη! Το ψάρι, βάρους περίπου 113 κιλών, αλίευσε ο 17χρονος Isaac Francis στην παραλία Turtle Beach της Sarasota.

Ο πατέρας του Isaac, Stu Francis, περιέγραψε πως το καλάμι του γιου του, μαθητή στο Riverview High School, τεντώθηκε απότομα, σηματοδοτώντας μια επική μάχη για να ανεβάσει στην στεριά το γιγάντιο γοφάρι (goliath grouper). Ο πατέρας δήλωσε στους τοπικούς δημοσιογράφους πως ο γιος του θεωρεί το αλίευμα “τυχερό”, ωστόσο ο ίδιος το αποδίδει στην ικανότητα και τα χρόνια εμπειρίας του Isaac στο ψάρεμα, αφού ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία.

Ο Isaac, φανατικός ψαράς από νεαρή ηλικία, βρισκόταν στην παραλία με φίλους του από το σχολείο όταν κατάφερε να πιάσει το θηριώδες ψάρι. Όπως τόνισε η ιστοσελίδα της Επιτροπής Διατήρησης Άγριας Ζωής και Αλιευμάτων της Φλόριδας (FWC), τα γιγαντιαία γοφάρια, παλαιότερα γνωστοί ως “jewfish”, πρέπει να απελευθερώνονται ζωντανά, αβλαβές και με σωστή τεχνική χειρισμού.

Η απομάκρυνση του ψαριού από το νερό δεν επιτρέπεται, διευκρινίζει η επιτροπή, καθώς ο σκελετός του δεν μπορεί να αντέξει το τεράστιο βάρος εκτός του υδάτινου περιβάλλοντος, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα. Τα νεαρά  γοφάρια ξεχωρίζουν για τις λωρίδες στα πλευρά τους, οι οποίες ξεθωριάζουν με την ηλικία. Αν και τα 113 κιλά είναι εντυπωσιακά βάρη για ψάρι, το αλίευμα του Isaac απέχει πολύ από το ρεκόρ της Φλόριδας. Το μεγαλύτερο  γοφάρι που αλιεύτηκε στο κράτος, το 1961 στην παραλία Fernandina, ζύγιζε 308 κιλά!

Σε άλλες περιοχές, τα ψάρια αυτά φημολογούνται πως φτάνουν τα 363 κιλά και ξεπερνούν τα 2,5 μέτρα σε μήκος.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Isaac επέδειξε υπευθυνότητα και ακολούθησε τις οδηγίες της FWC, απελευθερώνοντας το γιγάντιο ψάρι πίσω στη θάλασσα, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση αυτού του εντυπωσιακού είδους.