1101Ένα άκρως επικίνδυνο – λόγω της επιθετικότητάς του – σαρκοβόρο ψάρι, συγγενικό του περίφημου πιράνχα, με την ονομασία «pacus», το οποίο ευθύνεται για μία σειρά από επιθέσεις σε ανδρικά γεννητικά όργανα και πιο συγκεκριμένα στους όρχεις λουόμενων, πιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στα δίχτυα ψαράδων έξω από την Κοπεγχάγη, πράγμα εξαιρετικά παράξενο δεδομένου ότι το εν λόγω ψάρι είναι τροπικό και ζει στον Αμαζόνιο.

«Είναι η πρώτη φορά που το συγκεκριμένο είδος ψαριού πιάνεται σε άγρια κατάσταση στην Σκανδιναβία», δήλωσε ο ειδικός υδροβιολόγος Πέτερ Ρασκ Μέλερ από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης. Και πρόσθεσε: «Η διερεύνηση των αιτίων εντοπισμού του τόσο μακριά από το φυσικό περιβάλλον του, το αν δηλαδή πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση ή για ένδειξη εμφάνισης ενός νέου παρεισφρητικού είδους ψαριού, αυτό είναι κάτι που σίγουρα εξάπτει την επιστημονική περιέργεια».

Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που τέτοια είδη ψαριών εντοπίζονται μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον στην Νότια Αμερική. Αιτία, τΙς περισσότερες φορές, του παράξενου φαινομένου κάποιος ασυνείδητος ιδιοκτήτης ενυδρείου ή ιχθυοκαλλιεργητής, ο οποίος «ξεφορτώθηκε» τα επικίνδυνα ψάρια σε κάποια λίμνη ή ποτάμι.

Οι αρχές της Δανίας μάλιστα προέβησαν σε δημόσια ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία οι λουόμενοι στη συγκεκριμένη περιοχή καλό θα είναι να προσέχουν καθώς έχει παρατηρηθεί ότι το εν λόγω ψάρι έχει μια προτίμηση για τους όρχεις, τους οποίους μπορεί να καταβροχθίσει σε χρόνο ρεκόρ…

Παρακολουθείστε το ακόλουθο σχετικό βίντεο, όπου καταγράφεται μία παρόμοια περίπτωση σε λίμνη κοντά στο Ιλινόις των ΗΠΑ:

Πηγή: Επικίνδυνο τροπικό ψάρι τύπου πιράνχα, που επιτίθεται στους όρχεις λουόμενων, ψαρεύτηκε στην Κοπεγχάγη [βίντεο] | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/118172#ixzz2c8xr0ZLB