Το “Κρέας”- δόλωμα μπήκε στο νερό από έναν τοπικό ψαρά και τα πιράνχας καταγράφηκαν καθώς κατασπάραζαν το δόλωμα. Ο ψαράς έπιασε έναν μεγαλύτερο ενήλικα και εμφάνισε τα δόντια του. Αυτό ήταν μέρος ενός εκπαιδευτικού προγράμματος και το ψάρι απελευθερώθηκε αμέσως στο νερό χωρίς ζημιά.

Αυτό το βίντεο τραβήχτηκε με μια κάμερα GoPro που βυθίστηκε στο νερό της λίμνης σε ένα μικρό και απομονωμένο καταφύγιο, που βρίσκεται σε μια απομακρυσμένη εσωτερική λίμνη που συνδέεται με τον ποταμό Νάπο, έναν από τους μεγαλύτερους ποταμούς του Εκουαδόρ.

Τα Πιράνχας είναι ένα από τα πιο “επικίνδυνα” ψάρια του γλυκού νερού. Παρά το μικρό τους μέγεθος, είναι ικανά να σκοτώσουν ένα μεγάλο ζώο ή ακόμα και έναν άνθρωπο μέσα σε λίγα λεπτά. Είναι σε θέση να μυρίσουν μια σταγόνα αίματος στο νερό από μεγάλη απόσταση, επιτίθενται στο θήραμά τους και υποχωρούν, επιστρέφοντας στο δάγκωμα και πάλι. Σε μεγάλο αριθμό από πιράνχας, μια τέτοια επίθεση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό τραυματισμό.

Τα Πιράνχας έχουν μεγάλα σαν ξυράφι δόντια και δυνατά σαγόνια με δύναμη δαγκώματος να είναι μεγαλύτερη από τα περισσότερα κοινά ψάρια. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να “κόψουν” ένα κομμάτι σάρκας από ένα ζώο με ιδιαίτερη ευκολία και ταχύτητα. Τα Πιράνχας συχνά δεν προσβάλλουν τους υγιείς ανθρώπους στο νερό, αλλά είναι γνωστό ότι το κάνουν όταν το φαγητό τους είναι σπάνιο ή όταν ένα άτομο είναι τραυματισμένο και αιμορραγεί.

Αν και πιστεύεται ότι οι επιθέσεις τους είναι συντονισμένες, το συνεταιριστικό κυνήγι, είναι περισσότερο μια ατομική επίθεση που συμπίπτει με τα άλλα πιράνχας. Είναι ακόμη γνωστό ότι επιτίθενται στο δικό τους είδος όταν τονίζουν ή είναι εξαιρετικά πεινασμένα.

Τα Πιράνχας γενικά δεν έχουν μήκος μεγαλύτερο από 30 εκ, αλλά ορισμένα είδη μπορούν να φτάσουν και τα 50 εκ. Ζουν στις περισσότερες λίμνες και ποτάμια γλυκού νερού σε όλη τη λεκάνη του Αμαζονίου.