Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με μεγάλη λειψυδρία

Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;
 

Ο γαλάζιος πλανήτης. Έτσι φαίνεται η Γη από το διάστημα και αυτό λόγω του ότι τα δύο τρίτα της επιφάνειας της καλύπτεται από νερό. Όμως το 97% του νερού είναι αλμυρό και μόνο το 3% είναι πόσιμο και χρήσιμο για την ανθρωπότητα. Όμως τα δύο τρία αυτού είναι εγκλωβισμένα σε παγετώνες, παγόβουνα και παγετώδη υποστρώματα. Αυτό περιορίζει την πρόσβαση σε καθαρό νερό σε ποσοστό λιγότερο από 1% που βρίσκεται σε ποτάμια, στον υδροφόρο ορίζοντα ή σε λίμνες. Με λίγα λόγια, επισημαίνει ο Economist, το καθαρό νερό είναι ένα σπάνιο αγαθό.

Το αλάτι στους ωκεανούς είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας που θα την αποκαλέσουμε αποσάθρωση όπου μεταλλικά στοιχεία όπως τα άλατα και τα χημικά συστατικά τους που βρίσκονται για παράδειγμα στους βράχους μεταφέρονται από την ξηρά στη θάλασσα.

Η βροχή δεν είναι καθαρό νερό, όμως περιέχει μικρές ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που απορροφά από την ατμόσφαιρα. Αυτό κάνει τη βροχή να είναι ελαφρώς όξινη. Έτσι όταν η βροχή πέφτει στο έδαφος παρασύρει υπολείμματα μεταλλικών στοιχείων που διαλύει από τους βράχους στο νερό, διαχωρίζοντας τα σε θετικά φορτισμένα σωματίδια που αποκαλούνται ιόντα. Αυτά τα ιόντα στη συνέχεια ταξιδεύουν- μεταφέρονται, σε χειμάρρους, ποτάμια και τελικά καταλήγουν στη θάλασσα. Εν συνεχεία κάποια από αυτά τα ιόντα χάνονται από τη θάλασσα καθώς απορροφούνται από θαλάσσια φυτά και ψάρια, όμως κάποια από αυτά παραμένουν στο νερό. Πρόκειται για μια διαδικασία που συντελείται εδώ και εκατομμύρια χρόνια. Πάνω από το 90% των ιόντων που βρίσκεται στη θάλασσα, υπολογίζεται στο 3% σε βάρος, είναι νάτριο και χλωριούχα ιόντα, δηλαδή τα χημικά συστατικά του γνωστού σε όλους μας αλατιού.

Επίσης μια άλλη πηγή είναι τα μεταλλικά στοιχεία που παράγουν αλάτι τα οποία βρίσκονται στο φλοιό της γης κάτω από τους ωκεανούς, όπως υποθαλάσσια ηφαίστεια, γεωθερμικές πηγές. Το νερό διεισδύει στο θαλάσσιο πυθμένα μέσα από ρωγμές, υπερθερμαίνεται και επιστρέφει στην επιφάνεια μεταφέροντας διαλυμένα μεταλλικά στοιχεία. Οι υδροθερμικές αναβλύσεις εκβάλλουν μέσα στη θάλασσα το χημικό μείγμα με μεταλλικά στοιχεία. Επίσης μια επιπρόσθετη πηγή μεταλλικών στοιχείων είναι ο αέρας, ο οποίος μεταφέρει σωματίδια από την ξηρά στη θάλασσα

Με λίγα λόγια όλες αυτές οι διαδικασίες καθιστούν το θαλασσινό νερό αλμυρό.

Όμως αξίζει να επισημανθεί ότι η κλιματική αλλαγή, η επιβάρυνση του περιβάλλοντος θα φέρουν την ανθρωπότητα σε δυσχερή θέση. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 ο μισός πληθυσμός της Γης θα ζει σε περιοχές με μεγάλη λειψυδρία.

Πηγή: huffingtonpost.gr