•  

Η εικόνα που παρουσιάζουν τα νερά του Θερμαϊκού Κόλπου τις τελευταίες ημέρες έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης καθώς το συνηθισμένο γαλανό χρώμα έχει μετατραπεί …κατά τόπους σε «καφετί».

Ποιο φαινόμενο έχει προκαλέσει αυτή την εικόνα και γιατί; Πως αντιμετωπίζεται και ποιες θα είναι οι συνέπειες, τόσο για το θαλάσσιο περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο; Η Βιολόγος και υπεύθυνη της Εργαστηριακής Μονάδας Θαλάσσιων Τοξικών Μικροφυκών του Εργαστηρίου Γενικής Μικροβιολογίας, Δρ. Κατερίνα Αλιγιζάκη, μιλά στο CNN Greece και δίνει κάποιες απαντήσεις.

Το φυσικό φαινόμενο

Το χρώμα των νερών του Θερμαϊκού σήμερα οφείλεται σε βλεννώδη συσσωματώματα, στην επιφάνεια των οποίων μπορεί να έχει κολλήσει οτιδήποτε. Έχουν εδώ και κάποιες εβδομάδες εντοπιστεί πληθυσμοί ενός δινοφύκους από το γένος Gonyaulax που έχει την ικανότητα να παράγει πολυσακχαρίτες.

«Εντός της βλέννης υπάρχουν σίγουρα και κάποια κύτταρα ζωντανά γιατί ακόμα την παράγουν αλλά και νεκρά όπως και άλλα είδη φυτοπλαγκτού τα οποία προσκολλώνται πάνω καθώς αυτό μετακινείται» αναφέρει η κ. Αλιγιζάκη η οποία μας εξηγεί ότι το φαινόμενο αυτό δεν εντοπίζεται μόνο στην επιφάνεια αλλά και σε βαθύτερα στρώματα, απλά δεν είναι ορατό σε εμάς. Όπως λέει η ίδια «έχουμε διαμαρτυρίες από ψαράδες πολλές εβδομάδες τώρα».

«Μπορεί σε αυτή τη βλεννώδη μάζα να κολλήσει το οτιδήποτε. Υπάρχουν όλες οι φυσικές διεργασίες που γίνονται σε ένα παράκτιο σύστημα. Υπάρχει κανονικά το φυτοπλαγκτό το οποίο κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα καταρρέει είτε πρόκειται για μεγάλο ή μικρό πληθυσμό. Το φαινόμενο είναι «περισσότερο έντονο από κάθε άλλη φορά» ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι έχει παρατηρηθεί και στο παρελθόν τόσο στο Θερμαϊκό όσο και κατά μήκος όλων των ακτών του Β. Αιγαίου.

Πού οφείλεται

«Είναι δύσκολο να πούμε που οφείλεται. Υπάρχουν πολλές εύκολες και αβάσιμες απαντήσεις. Το μόνο σίγουρο είναι ότι παίζουν ρόλο πάρα πολλά πράγματα. Είναι ένα φυσικό φαινόμενο που για κάποιο λόγο είναι περισσότερο έντονο. Είναι κάποια υδρογραφικά χαρακτηριστικά, η υδροδυναμική του κόλπου, τα ρεύματα, ο καιρός, κάτι που μπορεί να άλλαξε τις ισορροπίες στα επίπεδα των ανόργανων θρεπτικών αλάτων» σημειώνει η Κατερίνα Αλιγιζάκη.

Στην ερώτηση εάν οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή τις τελευταίες ημέρες έχουν παίξει ρόλο, η κ. Αλιγιζάκη είναι ξεκάθαρη:

Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες. Το φαινόμενο υπάρχει εδώ και ένα μήνα περίπου. Το γεγονός ότι τώρα έγινε ορατό στα μάτια του απλού κόσμου, δεν σημαίνει ότι τώρα εμφανίστηκε.

Διαβάστε περισσότερα απο την πηγή : http://www.cnn.gr