Οι αλιείς της Μαγνησίας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα τελευταία χρόνια λόγω της αυξημένης παρουσίας θηλαστικών, κυρίως φωκιών και δελφινιών, στον κόλπο του Παγασητικού. Αυτό το φαινόμενο δημιουργεί προβλήματα για τους επαγγελματίες αλιείς, καθώς πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με αυτά τα προστατευόμενα είδη, προκειμένου να διατηρήσουν τη συνολική οικολογική ισορροπία της περιοχής. Ειδικότερα, οι αλιείς ανησυχούν για την ασφάλειά τους, καθώς τα μεγάλα θηλαστικά κινούνται πλησιάζοντας τα αλιευτικά δίκτυα, προκειμένου να εντοπίσουν τροφή και μπορεί να προκαλέσουν ζημίες στα δίκτυα, αλλά και να αφαιρέσουν τα ψάρια που έχουν αλιεύσει οι επαγγελματίες.

Παρά την αύξηση αυτού του προβλήματος, ο πληθυσμός των ψαριών στον Παγασητικό δεν έχει μειωθεί, κάτι που είναι θετικό για την περιοχή. Παρόλα αυτά, οι αλιείς αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πώληση των αλιευμάτων τους, καθώς η αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτικού κοινού του Βόλου έχει μειωθεί σημαντικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το  εμπόρευμα να παραμένει στα χέρια των αλιέων, με τις τιμές να πέφτουν ή ακόμη και να χρειάζεται να τα δίνουν δωρεάν.

Ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα είναι η ερασιτεχνική αλιεία, που εξελίσσεται σε παράνομη αλιεία. Οι αλιείς αντιμετωπίζουν την αυξανόμενη παρουσία ερασιτεχνών που πουλάνε τα αλιεύματά τους, ανταγωνιζόμενοι τους επαγγελματίες ψαράδες. Αυτό το πρόβλημα δυσκολεύει την επιβίωση των αλιέων και δυσκολεύει τις αρχές να το ελέγξουν, καθώς οι περιπολίες του λιμενικού σώματος και της αστυνομίας δεν είναι αρκετές για να προλάβουν τις διαστάσεις αυτού του φαινομένου. Επομένως, χρειάζεται να βρεθεί μια ουσιώδης λύση που να εξυπηρετεί τους επαγγελματίες αλιείς και να ελέγχει την ερασιτεχνική παράνομη αλιεία.

Πηγή: https://www.taxydromos.gr