Αντιδράσεις  σε αλιείς και επιστήμονες έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Γεωργίας να επαναφέρει από 1ης Οκτωβρίου το ψάρεμα με  βιντζότρατα. Αυτή η μέθοδος  είχε απαγορευτεί και από την Ευρωπαϊκή ένωση  καθώς επιφέρει καταστροφικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στο θαλάσσιο οικοσύστημα.

«Η βιντζότρατα  είναι ένα δίχτυ που πιάνει πολύ κοντά στην στεριά, το σκάφος δένει κοντά στη στεριά και τραβάει το δίχτυ προς τα έξω, σέρνοντας το βυθό. Εκεί είναι και το μαιευτήριο της θάλασσας, όλος ο γόνος εκεί αναπαράγονται τα ψάρια, σαρώνει τα πάντα δεν αφήνει τίποτα» εξηγεί στο Star ο αλιέας, Γιάννης Αθηναίος.

Τα ψάρια που πιάνουν οι παράκτιοι αλιείς είναι από 15 εκατοστά και πάνω. Με την μέθοδο όμως της βιντζότρατας, αυτό το ψάρι είναι τεράστιο, σαρώνει το βυθό, καταστρέφοντας και το γόνο.

 

Το Star μίλησε με αρμόδια πηγή της Κομισιόν επισημαίνοντας ότι το ψάρεμα στο βυθό είναι καταστροφικό. Επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει εποπτεία και σε ειδικές περιπτώσεις. Η Ελλάδα κινδυνεύει με παραπομπή στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο και πολύ βαριά πρόστιμα. Οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν διαπιστώσει τις καταστροφικές επιπτώσεις στην γειτονική Ιταλία.

 

Ο Θοδωρής Τσιμπίδης από το  Ινστιτούτο  θαλασσίων ερευνών, έχει βουτήξει πολλές φορές σε σημεία όπου έχει περάσει το εργαλείο της βιντζότρατας.

«Η Βιντζότρατα πρώτα απ΄’όλα δεν κάνει αλιεία, κάνει σκούπα, είναι ένα δίχτυ που σύρετε, εγκλωβίζει τα ψάρια. Η ζημιά που γίνεται φέτος, γιατί είχε καταργηθεί και βλέπαμε ανάκαμψη στο σύστημα, η ζημιά που θα γίνει είναι τεράστια και οι επιπτώσεις θα φανούν άμεσα.Οι παράκτιοι αλιείς προγραμματίζουν δυναμικές κινητοποιήσεις ώστε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αποσύρει το  νόμο που επιτρέπει την μέθοδο της βιτζότρατας» δήλωσε ο ίδιος στο Star.

Δείτε το βίντεο στο star.gr