Για «καταλήστευση των αλιευτικών μας πόρων» έπειτα από αύξηση των περιστατικών παράνομης αλιείας από τουρκικές μηχανότρατες στα ελληνικά χωρικά ύδατα του ανατολικού Αιγαίου και κυρίως στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου και Αγαθονησίου το τελευταίο διάστημα, κάνει λόγο το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος.
Όπως επισημαίνει το ινστιτούτο, «τα τουρκικά αλιευτικά εκμεταλλεύονται τα κενά ελέγχου που οφείλονται στην κόπωση και το μεγάλο φόρτο που αναλογεί στα κατά τόπους λιμεναρχεία, λόγω της αύξησης των προσφυγικών ροών», με αποτέλεσμα να «ψαρεύουν κοντά στην οριογραμμή με τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα και όποτε τους δίνεται η ευκαιρία μπαίνουν στα ελληνικά νερά όπου και παραμένουν για ώρες, ή για όσο δεν απωθούνται από ελληνικό σκάφος».

Μάλιστα, το Ινστιτούτο τονίζει ότι οι προκλητικές παραβιάσεις δεν περιορίζονται μόνο τη νύχτα, αλλά γίνονται ακόμα και «μέρα-μεσημέρι, κοντά στις ακτές, σε κατοικημένες και τουριστικές περιοχές».

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, τα αλιευτικά υφαρπάζουν τα ιχθυαποθέματα των ελληνικών θαλασσών, ενώ καταστρέφουν στο πέρασμά τους ρηχές θαλάσσιες ζώνες όπου απαγορεύεται η αλιεία. Τεράστια είναι η καταστροφή και στο οικοσύστημα.

«Το πρόβλημα αυτό δεν είναι κάτι καινούργιο αλλά ένα χρόνιο ζήτημα το οποίο έχει σήμερα διογκωθεί και αναμένεται να χειροτερέψει, καθώς οι Τούρκοι αλιείς έχουν επενδύσει σε μεγάλες, άρτια εξοπλισμένες μηχανότρατες, με μεγάλη αλιευτική ικανότητα, όμως έχουν ήδη υπεραλιεύσει μέχρι εξάντλησης τα αλιευτικά πεδία της Τουρκίας, με αποτέλεσμα τα ελληνικά νερά να αποτελούν έναν εύκολο στόχο», σημειώνει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Για να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό, το οποίο έχει σοβαρές πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές προεκτάσεις, δεν επαρκεί η παρέμβαση των τοπικών λιμεναρχείων, αλλά απαιτείται ουσιαστική πολιτική βούληση και κεντρική στρατηγική αντιμετώπισης».

 

Υπογραμμίζεται ακόμα ότι το ερευνητικό σκάφος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προσπαθεί να εντοπίζει και να απωθεί τα σκάφη αυτά, ενώ το Ινστιτούτο θα συνεχίσει «με όσα μέσα και πόρους διαθέτει, την προσπάθεια αποτροπής αυτών των προκλητικών και απαράδεκτων καταστροφικών αλιευτικών πρακτικών».

Αναδημοσίευση από : http://www.cnn.gr