Σαν να μην έφταναν τα τροπικά ψάρια που εισβάλλουν μέσω της διώρυγας του Σουέζ, η Μεσόγειος έχει να αντιμετωπίσει και ξενόφερτα είδη από την Αρκτική.

Οι ερευνητές που συμμετείχαν στην αποστολή της οργάνωσης Oceana «έμειναν άφωνοι» από τα ευρήματα, γράφει το περιοδικό New Scientist.

 

Ανάμεσα στα 200 είδη που εντοπίστηκαν με ρομποτικό υποβρύχιο σε βάθη μέχρι 1.000 μέτρων ήταν και ο κατακόκκινος λεπταστερίας (Leptasterias polaris), ο οποίος ζει κανονικά στον βορειοδυτικό Ατλαντικό και τον Αρκτικό Ωκεανό.

 

Εντοπίστηκε επίσης ένα μικρό σκυλόψαρο του είδους Etmopterus virens, μήκους περίπου 20 εκατοστών, που απαντά κανονικά στον Ατλαντικό.

 

«Πρόκειται για μια περιοχή που παρέμενε σχεδόν τελείως ανεξερεύνητη. Πολλά από αυτά που βρίσκουμε είναι εντελώς νέα» σχολιάζει ο Ρικάρντο Αγκιλάρ, επιστημονικός διευθυντής της Oceana.

 

Κανείς δεν γνωρίζει πότε, πώς και γιατί έφτασαν στην ανατολική Μεσόγειο οι επισκέπτες από το κρύο. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι οι βαθιές περιοχές της περιοχής είναι φτωχότερες σε βιοποικιλότητα, κάτι που σημαίνει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζουν λιγότερο ανταγωνισμό από ό,τι στο σπίτι.

 

«Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι ότι εγκαταστάθηκαν στη Μεσόγειο στο παρελθόν, χωρίς να γίνουν αντιληπτά» προσθέτει ο Αγκιλάρ.

 

Στη διάρκεια της αποστολής βρέθηκαν επίσης ξενικά είδη που έφτασαν στη Μεσόγειο από την Ερυθρά Θάλασσα, μέσω Σουέζ. Δύο από αυτά ήταν το τροπικό και άκρως επεκτατικό λεοντόψαρο και ο διαβόητος πλέον λαγοκέφαλος, δηλητηριώδης για όποιον τον καταναλώσει.

 

«Οι λαγοκέφαλοι τρώνε ολόκληρους τόνους από φύκια και οδηγούν στην εξαφάνιση των ντόπιων ειδών» λέει ο Αγκιλάρ, προειδοποιώντας για σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα.

 

Τα ευρήματα της αποστολής, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοσιευτεί στον επιστημονικό Τύπο, θα υποβληθούν στην κυβέρνηση του Λιβάνου προκειμένου να οριοθετηθούν προστατευόμενες θαλάσσιες περιοχές.

Πηγή: in.gr