Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι καραβομαραγκοί στην Κερασούντα όσον αφορά το μέλλον του επαγγέλματος. Στην ιστορική πόλη του Εύξεινου Πόντου έχουν απομείνει σήμερα λίγοι κατασκευαστές ξύλινων καϊκιών, που φτιάχνουν καΐκια και ψαρόβαρκες, το μήκος των οποίων κυμαίνεται ανάμεσα σε 4,5 και 12 μέτρα.

 
 

Ο Νετζντέτ Όζγιαγτζι, που είναι ένας από αυτούς τους ξυλοναυπηγούς, χτυπάει το καμπανάκι για την δραματική μείωση των ανθρώπων που ασχολούνται πλέον με το επάγγελμα.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του, είναι η έλλειψη βοηθών. Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά, σε συνέντευξή του στον τουρκικό Τύπο, δεν υπάρχουν πλέον νέοι άνθρωποι που έχουν διάθεση να συνεχίσουν το επάγγελμα.

Οι ψαράδες στον Εύξεινο Πόντο, παρόλες τις τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα, εξακολουθούν να προτιμούν τα ξύλινα χειροποίητα καΐκια.

Ο Όζγιαγτζι δηλώνει πως «οι ψαράδες θέλουν ξύλινα καΐκια, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δυσκολευόμαστε να αντεπεξέλθουμε. Δεν υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές και για το λόγο αυτό είναι περιορισμένος ο αριθμός των χειροποίητων ξύλινων καϊκιών που φτιάχνονται κάθε χρόνο».

Ο ίδιος ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη πριν από 36 χρόνια. Όπως αναφέρει, αρχικά ήταν ψαράς αλλά στη συνέχεια έκανε στροφή στην ξυλοναυπηγική. «Δεν υπήρχαν μάστορες που κατασκεύαζαν καΐκια. Εγώ ξεκίνησα από μεράκι, εξελίχθηκα και έγινα μάστορας». Μπορεί να κατασκευάσει καΐκι έως και 12 μέτρα.

Ο Όζγιαγτζι δηλώνει ότι μπορεί να κατασκευάσει ξύλινα καΐκια και ψαρόβαρκες από κάθε είδους ξύλο: «Συνεργαζόμαστε κυρίως με ψαράδες και το μέγεθος των καϊκιών είναι 4,5 με 12 μέτρα. Μας δίνουν τις διαστάσεις και εμείς τους φτιάχνουμε αυτό που θέλουν».

Μέσα σε πόσο διάστημα μπορεί να κατασκευαστεί ένα τέτοιο ξύλινο σκάφος; «Ο χρόνος κατασκευής κυμαίνεται ανάμεσα σε 20 μέρες με 3 μήνες. Ο χρόνος παραγωγής εξαρτάται από το μέγεθος. Τα πάντα είναι χειροποίητα ·μια μικρή βαρκούλα μπορώ να τη φτιάξω σε 20 μέρες, αλλά για καΐκια μήκους 10-12 μέτρων χρειάζομαι 3 μήνες», εξηγεί.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: http://www.pontos-news.gr