Καρχαρίας μήκους 2 μέτρων «έκοβε» βόλτες στα νερά της Πάφου.
 

Φωτογραφίες: Νεόφυτος Πάτσαλος
Σύμφωνα με το Pafospress, τον καρχαρία αλίευσαν χθες, ψαράδες στο λιμανάκι της Κάτω Πάφου. Πρόκειται για καρχαρία της οικογένειας «Hexanchidae» και το όνομα του είναι «Hexanchus griseus». Η κοινή του ονομασία στα κυπριακά είναι «Παμπακάς» ή «Βαμβακάς».

Είναι ξεχωριστός στο είδος του λόγω των πρωτόγονων χαρακτηριστικών του. Οι συγκεκριμένοι καρχαρίες αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες ενώ κυνηγούν τη λεία τους και τρέφονται συνήθως με μαλάκια μπακαλιάρους, σμύρνες και σολομούς. Να πούμε πως το συγκεκριμένο είδος καρχαρία θεωρείται ακίνδυνο για τους ανθρώπους. Προφανώς, όμως, το αντίστροφο δεν ισχύει…

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ερασιτέχνες ψαράδες απαγορεύεται αυστηρά να ψαρεύουν τα συγκεκριμένα ψάρια όπως αυτό. Οι επαγγελματίες επιτρέπεται να ψαρεύουν κάποια συγκεκριμένα είδη. Θα ήταν καλό επίσης να ενημερώνουν το Τμήμα Αλιείας όσοι πιάνουν τέτοια ψάρια για να γίνεται και μελέτη της περιοχής. Τα καρχαριοειδή απειλούνται με εξαφάνιση γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεχτικοί όπως αναφέρεται σε επίσημες αναφορές του Τμήματος Αλιείας.