psaradesΗ καταστροφή της θαλάσσιας ζωής είναι η υπεραλίευση, γεγονός που επισημαίνουν τα τελευταία χρόνια οι ερασιτέχνες αλιείς, δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Οι μηχανότρατες και τα γρι –γρι «σαρώνουν» τον βυθό, ενώ τον Μάιο, μήνα αναπαραγωγής των ψαριών που απαγορεύονται τα παραγάδια, οι μηχανότρατες συνεχίζουν τη δράση τους λόγω και της απουσίας ελέγχων από τους αρμόδιους φορείς, ψαρεύοντας με δίχτυα και καταστρέφοντας το θησαυρό της θάλασσας.

Ο Σύλλογος Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων Ν. Ρεθύμνου ζητά από την πολιτεία και τους τοπικούς φορείς να ενδιαφερθούν για την πρόληψη της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής όσο υπάρχει ακόμα χρόνος και ζητά επίσης την απαγόρευση αλιείας με δίχτυα κάθε μορφής σε όλη τη χώρα κατά τον μήνα Μάιο για να γίνει μια αρχή στην προστασία του θαλάσσιου πλούτου.

Υπενθυμίζει, δε, στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ως αντιπολίτευση είχε καταθέσει ερωτήσεις στη Βουλή για το συγκεκριμένο θέμα και τη φέρνει προς των ευθυνών της.

«ΕΞΑΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ»

Όπως είπε χαρακτηριστικά στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων κ. Μανώλης Βεριδάκης, έχουν εξαφανιστεί τα ψάρια από τον κόλπο του Ρεθύμνου. «Χθες έβγαλα δυο κιλά ψάρια και την αντίστοιχη περίοδο πριν μερικά χρόνια έβγαζα 12 κιλά».

Ο ίδιος τονίζει ότι οι μηχανότρατες και τα γρι γρι παραβιάζουν την απόσταση του ενάμισι μιλίου που σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να απέχουν από την ακτή για να ψαρεύουν, ενώ ο σύλλογος επαναφέρει το αίτημα για θεσμοθέτηση 6 μιλίων από την ακτή.

Αναλυτικά η επιστολή του Συλλόγου που απευθύνεται τον υπουργό Αγρ. Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, τον υπουργό υγείας Α. Ξανθό, τον βουλευτή Ρεθύμνου Γ. Κεφαλογιάννη, τον Περιφερειάρχη Στ. Αρναουτάκη, την αντιπεριφεριάρχη Μαίρη Λιονή, τον δήμαρχο Ρεθύμνου Γ. Μαρινάκη και τον Λιμενάρχη Φρ. Δασκαλάκη:

«Ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων Ρεθύμνου Μανώλης Βεριδάκης και τα μέλη του Δ.Σ., καλούν τους εμπλεκόμενους φορείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, την Επίτροπο Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Επιτροπή ΕΑΠ, βουλευτές Ν. Ρεθύμνης, όλες και όλους τους βουλευτές της Βουλής των Ελλήνων και τους ευρωβουλευτές:

Να ευαισθητοποιηθούν για την πρόληψη της καταστροφής της θαλάσσιας ζωής που τείνει προς ολική καταστροφή, αν δεν έχει τελικά ήδη συμβεί. Πρέπει να ληφθούν οικολογικές, δίκαιες αλλά και δραστικές αποφάσεις ώστε να τεθούν οι βάσεις για μια ισόρροπη και ελεγχόμενη διαχείριση και διατήρη του θαλάσσιου πλούτου της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια, κατά μήκος των παραλιών της Κρήτης, αλιεύουν όχι μόνο ελληνικές μηχανότρατες αλλά και μηχανότρατες άλλων χωρών.
Οι ελληνικές θάλασσες αποτελούν στις μέρες μας την Κιβωτό της Ελλάδας. Ελπίδα όλων των ψαράδων είναι ότι θα υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση (από την πολιτεία) για τη διατήρησή της. Η υπεραλίευση είναι μάστιγα που πλήττει όλες τις Ελληνικές θάλασσες. Οι ερασιτέχνες αλιείς έχουν αγάπη και πάθος για τη θάλασσα και την απασχόλησή τους με αυτή.

Η ερασιτεχνική αλιεία δεν είναι επάγγελμα, αλλά προσφορά των απασχολούμενων με αυτή, προς τη θάλασσα και τη φύση. Για το λόγο αυτό, όλοι οι ερασιτέχνες αλιείς έχουν αυξημένα οικολογικά ανακλαστικά και ενδιαφέρονται για όλα τα σχετικά ζητήματα.

Ιδού ένα σημαντικό ζήτημα που ανακύπτει με τον ερχομό του Μάη μήνα κατά τον οποίο εξελίσσεται ένα σημαντικό φαινόμενο της φύσης που δε χρειάζεται επιστημονική εξήγηση αλλά βούληση και αποφασιστικότητα από τους φορείς και την πολιτεία για να το προστατέψουν.

Όλοι γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο Μάιος είναι ο μήνας αναπαραγωγής των ψαριών, ο μήνας που τα ψάρια είναι «αυγωμένα» και εναποθέτουν τα αυγά τους για τη συνέχιση του φυσικού νόμου.

Γνωρίζουν όλοι οι «μερακλήδες» ψαράδες ότι, όταν τα ψάρια είναι «αυγωμένα» τρώνε πολύ λίγο φαγητό δηλαδή «δεν τσιμπάνε» όπως λέμε οι ψαράδες. Άρα πολύ λίγα ψάρια πιάνονται με τα αγκίστρια. Η μεγάλη καταστροφή γίνεται με τα δίχτυα και από όλα τα σκάφη που ψαρεύουν με δίχτυα (τράτες γρι-γρι κ.λπ.) γιατί πιάνουν όλα τα κυοφορούντα ψάρια.

Παρ’ όλο που απαγορεύονται στους ερασιτέχνες ψαράδες τα παραγάδια κατά το μήνα αναπαραγωγής, με αυτά τα αγκίστρια δεν πιάνονται ψάρια. Τα δίχτυα καταστρέφουν κυριολεκτικά αυτό το θησαυρό γιατί, χωρίς να έχουν δόλωμα πιάνουν ό,τι ψάρι υπάρχει και πέσει μέτα. Επίσης, μεγάλη καταστροφή προκαλεί η δυναμίτιδα, αυτό είναι γνωστό σε όλους.

Ο Σύλλογος Παραδοσιακών Ερασιτεχνών Αλιέων Ρεθύμνου, ζητά από την Πολιτεία να απαγορευτεί το ψάρεμα με τα δίχτυα κάθε μορφής, σε όλη τη χώρα κατά το μήνα Μάη. Έτσι θα γίνει μια αρχή, που θα βοηθήσει στην προστασία και στη συνέχιση της θαλάσσιας ζωής επειδή πιστεύουμε στην πρόληψη.

Η νέα κυβέρνηση της Ελλάδας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει ενημερωθεί μετά από προσωπικές συναντήσεις με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και με υπεύθυνη ενημέρωση για την καταστροφή που συντελείται στη Μεσόγειο από την υπεραλίευση με τράτες σκούπες, γιρ-γρι και διάφορα άλλα καταστροφικά δίχτυα των 18mm κ.λπ.

Στις 7 Αυγούστου 2014, 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε αντιπολίτευση, είχαν υποβάλει ερώτηση προς τους κ.κ. υπουργούς με θέμα «Μέτρα για την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων του Αιγαίου με τη στήριξη των παράκτιων Αλιέων των νησιών του Αρχιπελάγους». Με έξι (6) «επειδή» και επτά (7) εύστοχες ερωτήσεις, απευθύνονταν στην τότε κυβέρνηση.

Τώρα όμως που άλλαξε η κυβέρνηση, την επερώτηση της 7ης Αυγούστου του 2014 θα πρέπει να την υποβάλουν στους εαυτούς τους και να φροντίσουν για τις απαντήσεις και τις περαιτέρω ενέργειες, που περίμεναν από την τότε κυβέρνηση.

Κ. Ξανθέ, οι παλιοί μας έλεγαν: “καιρός λαγού, καιρός λαγουδίνας”».

Πηγή: http://www.goodnet.gr