Αν δεν δράσουμε έγκαιρα, μέχρι το 2040 δεν θα υπάρχει κανένα ψάρι στη θάλασσα, δηλώνει ο Πιέρ Ιβ Κουστό, γιος του διάσημου εξερευνητή των βυθών Ζακ Ιβ Κουστώ.

Ο 32χρονος Πιέρ Ιβ Κουστώ, ο οποίος είναι ένας από τους πιο δραστήριους δύτες, εξερευνητές και ακτιβιστές για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, ιδρυτής της “Cousteau Divers” και Πρέσβης Καλής Θελήσεως της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων, ήταν σήμερα φιλοξενούμενος σε εκδήλωση του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, όπου κατέθεσε τις εμπειρίες και τις γνώσεις του στη δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών.

Στην ομιλία του, ανέφερε πως θα πρέπει να αντιληφθούμε πως η ζωή μας δεν είναι αποκομμένη από τη θάλασσα, αφού σε αυτήν ζουν οργανισμοί που παράγουν περισσότερο από το ήμισυ του οξυγόνου που αναπνέουμε και τους οποίους πρέπει να ευχαριστούμε που υπάρχουν.

“Στους ωκεανούς ζουν οργανισμοί που διαδραματίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο στη διατήρηση των οικοσυστημάτων, γι αυτό το λόγο είναι εξαιρετικά σημαντικό να εξετάσουμε τη διατήρηση τους και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων αυτών”, πρόσθεσε και σημείωσε ότι σήμερα “η θάλασσα πεθαίνει, οι ωκεανοί πεθαίνουν, η Μεσόγειος πεθαίνει”.

Η δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, συνέχισε, αποτελεί μια πολύ σημαντική πρακτική για την ανάπτυξη και προστασία της θαλάσσιας ζωής, ωστόσο είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς και χρειάζεται μια πολύ καλή προετοιμασία και σχεδιασμός.

Το πρώτο και ευκολότερο, κατά τον ίδιο, βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι μια επιστημονική μελέτη καταγραφής του βυθού, ώστε να καθοριστούν οι ευαίσθητες περιοχές, οι περιοχές με περισσότερη ή λιγότερη βιοποικιλότητα.

Το δυσκολότερο ωστόσο κομμάτι αυτής της προσπάθειας, υπέδειξε, αφορά την πρακτική εφαρμογή των αποφάσεων για δημιουργία Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών, αφού όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα πρέπει να διαβουλευθούν και να συμφωνήσουν.

Έφερε ως παράδειγμα την εμπειρία του από τη Σαντορίνη, “στην πανέμορφη θάλασσα της οποίας δεν υπάρχουν πια ψάρια” και την αντίδραση που βρήκε από τους ψαράδες, στους σχεδιασμούς του για δημιουργία ενός προστατευόμενου θαλάσσιου πάρκου.

Ο Πιέρ Ιβ Κουστώ είπε ακόμη πως θα πρέπει να υπάρχει μια συμμετοχική διαδικασία στη λήψη τέτοιων αποφάσεων, ενώ θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα δίκτυο παρακολούθησης αυτών των προστατευόμενων περιοχών, αλλά κι ένα ισχυρό νομικό πλαίσιο, για την τιμωρία αυτών που παρανομούν, καταστρέφοντας τις περιοχές με τις ενέργειες τους.

Αναφέρθηκε δε στα οικονομικά οφέλη από την ανάπτυξη Θαλάσσιων Προστατευόμενων Περιοχών και στις προοπτικές ιδιωτικών επενδύσεων σε αυτές, φέροντας ως παράδειγμα τρία μικρά νησιά στην Ισπανία, τα οποία προστατεύουν τις τελευταίες δεκαετίες τη θαλάσσια περιοχή τους κι έχουν αποκτήσει ένα πλούσιο θαλάσσιο οικοσύστημα, με τα έσοδα από τον καταδυτικό τουρισμό να αγγίζουν τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Ιδιαίτερη προσοχή, υπέδειξε ο νεαρός Κουστώ, θα πρέπει η Κύπρος να δώσει στο πού θα λειτουργήσουν αυτές οι Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές, αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι διάφορες υποδομές που γίνονται ή θα γίνουν για εκμετάλλευση του φυσικού αερίου ή και του πετρελαίου. Θα πρέπει, σημείωσε, να αποφύγουμε περιοχές όπου θα διέρχονται αγωγοί, αφού ένα ατύχημα ή μια διαρροή, είναι αρκετά για να φέρουν την καταστροφή μιας θαλάσσιας περιοχής που προσπαθούμε να προστατεύσουμε.

Σήμερα, κατά τον Πιέρ Ίβ Κουστώ, τρέχουμε μια κούρσα ενάντια στο χρόνο, γιατί πεθαίνουν οι ωκεανοί, με το 90% του βυθού να έχει εξαφανιστεί και το υπόλοιπο 10% να απειλείται με πλήρη εξάλειψη μέχρι το 2040. Αυτό, σημείωσε, είναι το τίμημα που σήμερα πληρώνουμε, λόγω της ανεξέλεγκτης δράσεις των προηγούμενων γενεών, που δεν είχαν επίγνωση των πράξεων τους.

Πηγή: SigmaLive