Αποφάσισε λοιπόν η κυβέρνηση να καταργήσει τις ερασιτεχνικές άδειες αλιείας, επειδή, λέει, δεν προλάβαιναν να ασχοληθούν οι λιμενικοί. Λες και δεν μπορούσε η ανανέωση να γίνεται ηλεκτρονικά, όπως σε όλο τον κόσμο.

Αν δεν το ξέρατε, η άδεια ίσχυε για δύο χρόνια και απλώς έπρεπε να περάσεις από το Λιμεναρχείο να πληρώσεις ένα παράβολο και έτσι να είσαι νόμιμος και για ψαροντούφεκο και για όλα τα ψαρέματα από βάρκα.

Λυπούμαι που θα το πω, αλλά είναι μεγάλο λάθος η κατάργηση της άδειας. Δεν είναι μόνο ότι όποιος θέλει να ασχοληθεί πραγματικά με το ψάρεμα, που ξοδεύει για βάρκες, για καλάμια και για ψαροντούφεκα, θα καταφέρει να βρει και δέκα ευρώ κάθε δύο χρόνια για την άδεια. Και τα χρήματα αυτά να πάνε για το Λιμενικό, ώστε να υπάρχει καλύτερη αστυνόμευση όχι μόνο στους ερασιτέχνες αλλά και στους επαγγελματίες ψαράδες, για να προστατεύεται το θαλάσσιο περιβάλλον και τα αλιεύματα.

Ακόμη και η επαφή με το Λιμενικό για την έκδοση της άδειας σε έβαζε σε μια άλλη λογική, ότι η θάλασσα δεν είναι μόνο δική σου και ότι τα αλιεύματα δεν είναι απεριόριστα. Ακόμη και η πολύ μικρή πιθανότητα να σου κάνει έλεγχο ο λιμενικός σε έβαζε στη λογική της τήρησης των κανόνων.

Προφανώς, κάτι ξέρουν οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που εκδίδουν εδώ και δεκαετίες άδειες ερασιτεχνικής αλιείας. Ειδικά μάλιστα στην Αμερική, μου έχει τύχει να με σταματήσει το ταχύπλοο του Λιμενικού και να μετρά το μήκος και το βάρος των ψαριών. Και εάν το βρει δυο πόντους μικρότερο από το επιτρεπόμενο, το πρόστιμο μπορεί να φθάσει ακόμη και τα 100 δολάρια. Ετσι όμως είναι σίγουροι ότι και οι επόμενες γενιές θα βρουν ψάρια.

Εμείς, χωρίς άδειες, χωρίς ελέγχους, θα μπορούμε να σαρώνουμε ανεξέλεγκτα τον βυθό, ερασιτέχνες και επαγγελματίες. Ετσι κι αλλιώς το Λιμενικό δεν προλαβαίνει να ασχοληθεί…
Πηγή: Έθνος