Οι φωτογραφίες με τη νεκρή αγελάδα που επιπλέει στη θάλασσα στα ανοικτά της Λεμεσού, κάνουν από το πρωί τον γύρο του κόσμου. 

Τη νεκρή αγελάδα που φαίνεται να ξεφορτώθηκε διερχόμενο πλοίο, εντόπισαν ψαράδες και με τη δημοσίευση των φωτογραφιών της στο διαδίκτυο, οι αρμόδιες υπηρεσίες τέθηκαν σε συναγερμό, αφού επανέρχεται στο προσκήνιο το καυτό θέμα της ρύπανσης των κυπριακών θαλασσών από επιτήδειους, αλλά και από διερχόμενα πλοία. 

Με αφορμή το γεγονός, ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης ζητά τη λήψη δραστικών μέτρων και δηλώνει ότι την περασμένη Δευτέρα απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Μεταφορών με προτάσεις και εισηγήσεις για αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος:

“Διεύρυνση επιτήρησης και κατά τις νυχτερινές ώρες για εντοπισμό αυτών που ρυπαίνουν, εγκληματικά, τη θάλασσα Λεμεσού”.

 

Πιθανές πηγές ρύπανσης των παραλιών της Λεμεσού, σύμφωνα με τον κ. Νικολαΐδη, είναι τα πλοία στο αγκυροβόλιο, τα πλοία που περνάνε ανοικτά της Λεμεσού, οι μαρίνες, οι υπονόμοι, οι ιχθυοκαλλιέργειες και τα σκάφη αναψυχής:

“Πρώτη δράση ο εντοπισμός αιτίας. Δεύτερη η έγκαιρη προειδοποίηση και τρίτη και σημαντική η καταπολέμηση. Όταν εμφανιστεί να υπάρχουν τα μέσα που πρέπει να πούμε ότι αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένης έκτασης”.

Από πλευράς της η Αρχή Λιμένων Κύπρου, διαβεβαιώνει πως λαμβάνει όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε συνεργασία με άλλους φορείς για εξάλειψη της θαλάσσιας ρύπανσης:

“Η Αρχή Λιμένων Κύπρου διαβεβαιώνει πως συνεχίζει να διαδραματίζει ενεργά το ρόλο της, ο οποίος πηγάζει από τη σχετική Νομοθεσία, όσον αφορά τη διάθεση κατάλληλων και επαρκών λιμενικών υποδομών και μέσων περισυλλογής και διαχείρισης καταλοίπων (περιλαμβανομένων και των λυμάτων) των πλοίων που ελλιμενίζονται στο λιμάνι Λεμεσού ή αγκυροβολούν στο αγκυροβόλιο Λεμεσού”.

Ως σημαντικό μέτρο θεωρεί, η Αρχή Λιμένων, τη δημιουργία ενιαίου φορέα συντονισμού των διαφόρων εμπλεκόμενων, με σκοπό την πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης. 

Το βρήκαμε στο : http://www.ant1iwo.com