Αξιολόγηση post

Ποινική δίωξη σε βάρος εμπλεκομένων στην υπόθεση παράνομης εμπορίας χελιού, το οποίο προστατεύεται και απαγορεύεται η διακίνησή του εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ασκήθηκε από την Εισαγγελία Αθηνών.

Η δίωξη αφορά στα αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεων της νομοθεσίας για το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη.

Το ιστορικό

«Χρηματιστήριο» χρυσοφόρων χελιών είχε στήσει διεθνές κύκλωμα με Έλληνα αρχηγό σε Ευρώπη και Ασία. Οι… επενδύσεις στα προστατευόμενα χέλια «Αnguilla Anguilla» απέφεραν κέρδη εκατομμυρίων ευρώ, μέχρι που η «φούσκα» έσκασε στα χέρια τους και οι ίδιοι βρέθηκαν με χειροπέδες.

Έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδας, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) και υπό την εποπτεία της Eurojust έπεσαν στα δίκτυα των διωκτικών αρχών τα μέλη του κυκλώματος που θησαύρισε με την παράνομη εμπορία του σπάνιου ευρωπαϊκού χελιού που είναι υπό προστασία και το οποίο φέρει την ονομασία «Αnguilla Anguilla».

Μέσα από τα υπερατλαντικά ταξίδια μεγάλων ποσοτήτων του ευρωπαϊκού χελιού, η εγκληματική οργάνωση εκτιμάται ότι μόλις τις τελευταίες ημέρες έβαλε στις τσέπες της περισσότερα από 7 εκατ. ευρώ! Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως η παράνομη αλιεία αλλά και η εμπορία του χελιού προσέφεραν στη σπείρα 1.000 ευρώ το κιλό, ενώ στις χώρες της Ασίας, όπου κατέληγε, έφτανε να πωλείται έως και 1.500 ευρώ το κιλό, αφού θεωρείται σπάνιο έδεσμα.

Το κουβάρι για την εξάρθρωση της συμμορίας άρχισε να ξετυλίγεται μετά τις πληροφορίες από την ισπανική Europole στην Αθήνα (αρμόδια υπηρεσία των Τελωνείων ΕΛΥΤ Αττικής) για οργανωμένη ομάδα που δρούσε στη χώρα μας με παράνομα κέρδη εκατομμυρίων ευρώ από την εμπορία -παράνομη- του προστατευόμενου χελιού. Η οργανωμένη επιχείρηση έγινε μεταξύ πέντε ευρωπαϊκών χωρών (Ελλάδος, Ισπανίας, Γαλλίας, Πορτογαλίας και Ιταλίας) υπό την εποπτεία της Eurojust. Για την Ελλάδα συμμετείχε ο εισαγγελέας Νικόλαος Ορνεράκης, ενώ την ευθύνη των ερευνών για τη χώρα μας κινούσε το γραφείο των Οικονομικών Εισαγγελέων (επικεφαλής ο Παν. Αθανασίου) με τη συμμετοχή της αντεισαγγελέως Ελένης Μιχαλοπούλου.

Διαβάστε την συνέχεια στο : http://www.zougla.gr