Τις απόψεις ειδικών αλλά και των εμπλεκόμενων φορέων θα ακούσει ο Δημοκρατικός Συναγερμός προτού πάρει τις τελικές του αποφάσεις για θέματα που απασχολούν τον τομέα της αλιείας, δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος Ονούφριος Κουλλά, καθώς οι επαγγελματίες ψαράδες προειδοποιούν με δυναμικές αντιδράσεις σε περίπτωση που επιτραπεί στα Γρι Γρι να ψαρεύουν κάτω από το όριο των 50 μέτρων.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και αντιπροσωπεία του κόμματος είχαν χωριστές συναντήσεις με αντιπροσωπείες του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Παράκτιας Αλιείας αλλά και του Συνδέσμου Κυπριακών Αλιευτικών.

«Μελετούμε την εν ισχύει αλιευτική πολιτική του κράτους, ακούμε απόψεις και προβληματιζόμαστε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να αποφανθούμε για αρκετά πράγματα, γιατί θέλουμε να τα θέσουμε όλα σε μια πιο επιστημονική βάση», ανάφερε σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο κ. Κουλλάς.

Όπως είπε, ο ΔΗΣΥ επιθυμεί να ακούσει «απόψεις από τους ειδικούς, απόψεις από το Τμήμα Αλιείας, απόψεις από την Κυβέρνηση αλλά και από οποιονδήποτε άλλο θα μπορούσε να μας καθοδηγήσει, λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειάζεται μια ισορροπημένη πολιτική αφενός και αφετέρου λαμβάνοντας υπόψη ότι χρειαζόμαστε την αλιεία, χρειαζόμαστε όλα τα είδη αλιείας, όλα τα είδη ψαριών μέσα από αυξημένες ποσότητες και προς όφελος καταναλωτών».

«Κάναμε σήμερα τις συναντήσεις ως αφετηρία για να μελετήσουμε τα θέματα τα οποία τίθενται. Δεν έχουμε κατασταλαγμένες απόψεις και τους φέραμε εδώ για να τους πούμε τι πιστεύουμε εμείς αλλά και για να ακούσουμε απόψεις, να προβληματιστούμε και να δούμε όλα τα θέματα τα οποία τίθενται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα», είπε και κατέληξε λέγοντας ότι «υπεράνω όλων θα πρέπει να βάζουμε το γενικότερο συμφέρον και όχι το συμφέρον της οποιασδήποτε ομάδας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ψαράδων Χριστόδουλος Χαραλάμπους είπε ότι ο Σύνδεσμος δεν αποδέχεται «με καμία δύναμη» να κατέβει το Γρι Γρι κάτω από τα 50 μέτρα, χαρακτηρίζοντας το Γρι Γρι ως καταστροφικό για την αλιεία της Κύπρου.

«Αν κατέβει κάτω από τα 50 μέτρα, οι ψαράδες της Κύπρου θα πεινάσουν, θα καταστραφούν τα αποθέματα (των ψαριών) και όλα. Αν κατέβει κάτω από τα 50 μέτρα εμείς θα αντιδράσουμε δυναμικά», είπε.

Υποστήριξε ότι ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας κατάλαβε ότι το Γρι Γρι δεν πρέπει να κατέβει κάτω από τα 50 μέτρα και τους είπε ότι το θέμα μένει στάσιμο.

«Αυτό για μας σημαίνει ότι μπορεί το όριο των 50 μέτρων να κατέβει και γι’ αυτό δεν θα σταματήσουμε ποτέ μας να φωνάζουμε ότι το Γρι Γρι και οι τράτες είναι καταστροφικά για την αλιεία», πρόσθεσε.

Είπε ακόμη ότι οι ψαράδες από 500 μειώθηκαν σε 327, έτσι ώστε να μειωθεί η αλιευτική πίεση στη θάλασσα της Κύπρου και να αυξηθούν τα αποθέματα ψαριών.

Σε ερώτηση τι τους απάντησε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ο κ. Χαραλάμπους είπε πως τους ανέφερε ότι θα συζητήσει το θέμα και με τους ιδιοκτήτες των Γρι Γρι. «Εμείς δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο Πρόεδρος, δεν δεχόμαστε με καμιά δύναμη, κανένας πρόεδρος ή Υπουργός να καταστρέψουν τη θάλασσα».

«Και το Τμήμα Αλιείας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός είναι υπόχρεοι να προστατέψουν αυτό το κράτος, να προστατέψουν τα αποθέματα της θάλασσας», είπε και διερωτήθηκε αν οι άνθρωποι που ασχολούνται με την παράκτια αλιεία «πρέπει να πεθάνουν γιατί έχουν κάποιοι μέσον».

Αναφέρθηκε τέλος και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις χελώνες και τα δελφίνια, τα οποία προκαλούν ζημιές στα δίκτυα των ψαράδων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

-Αναδημοσίευση από : http://www.sigmalive.com