Για χρόνια, οι διατροφολόγοι υμνούν τα οφέλη του σολομού, ενός ψαριού που συνδυάζει ιδανικά τα πλεονεκτήματα των θαλάσσιων και ποταμίσιων ειδών. Πλέον, έρευνες ρίχνουν φως στα “μαγικά” συστατικά του που τον καθιστούν ασπίδα προστασίας για την υγεία μας.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο εντόπισαν 4 ενώσεις στον σολομό που φαίνεται να δρουν ευεργετικά στην υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την “κακή” χοληστερίνη. Η χοληστερίνη, γνωστή για την επικίνδυνη συσσώρευσή της στα αιμοφόρα αγγεία, αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλικά και καρδιακά επεισόδια.

Η μελέτη, δημοσιευμένη στο Journal of Nutrition, εστίασε σε 30 μεταβολίτες – ουσίες που παράγονται κατά την πέψη ή άλλες χημικές διεργασίες – που περιέχονται στον σολομό. Από αυτούς, 4 συνδέθηκαν με σημαντική βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας.

Σε μια ομάδα 41 ατόμων ηλικίας 30-69 ετών, οι ερευνητές εφάρμοσαν μια μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ψάρια, άπαχο κρέας, δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά. Αξιολογώντας την υγεία του καρδιαγγειακού τους συστήματος, διαπίστωσαν ότι όσοι παρουσίασαν υψηλά επίπεδα των 4 ωφέλιμων μεταβολιτών στο αίμα τους, είχαν και ταυτόχρονα:

  • Χαμηλότερη χοληστερίνη
  • Μειωμένα τριγλυκερίδια
  • Χαμηλότερα επίπεδα απολιποπρωτεΐνης Β

Συμπερασματικά, ο σολομός, όντας πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων και άλλων θρεπτικών συστατικών, αναδεικνύεται σε ένα ισχυρό όπλο για την θωράκιση της καρδιαγγειακής μας υγείας. Η ενσωμάτωση του στην διατροφή μας, σε συνδυασμό με έναν υγιεινό τρόπο ζωής, μπορεί να προσφέρει σημαντικά οφέλη.