Μετά τον σπάνιο καρχαρία γκόμπλιν που πιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα από αμερικάνο ψαρά στον Κόλπο του Μεξικού (και ο οποίος απελευθερώθηκε στο φυσικό του περιβάλλον αφότου λήφθηκαν οι απαραίτητες φωτογραφίες) ένα ακόμα περίεργο είδος καρχαρία έκανε την εμφάνισή του: ένας μεγαλόστομος καρχαρίας (επιστημονική ονομασία Megachasma pelagios – Μεγαχάσμα ο πελάγιος).

Το τρομακτικό θαλάσσιο πλάσμα μήκους 4,5 μέτρων και βάρους 700 κιλών αλιεύθηκε τον Απρίλιο στο λιμάνι Γιούι της Ιαπωνίας.

Ο καρχαρίας εκτίθεται στο μουσείο θαλάσσιων επιστημών της πόλης Σουζούκα, αποτελώντας πόλο έλξης για τους επισκέπτες.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας έχει πλατύ, ελαστικό στόμα και μια σειρά μικροσκοπικά δόντια. Έχει επίσης απαλό σώμα, μεγάλο ελαιώδες συκώτι, πλαδαρούς μύες και σκελετό χαμηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο. Τα χαρακτηριστικά αυτά του επιτρέπουν να κολυμπάει αργά χωρίς να βυθίζεται.

Όπως και ο καρχαρίας προσκυνητής και ο φαλαινοκαρχαρίας, τρέφεται φιλτράροντας νερό και κολυμπά με το τεράστιο στόμα του ορθάνοιχτο, φιλτράροντάς το νερό για μαζέψει πλαγκτόν, κριλ και μέδουσες.

Ο μεγαλόστομος καρχαρίας είναι ένα εξαιρετικά σπάνιο είδος καρχαρία βαθέων υδάτων. Από την ανακάλυψή του το 1976 στη Χαβάη, 58 μόνο μεγαλόστομοι καρχαρίες έχουν παρατηρηθεί.

Είναι τόσο διαφορετικός από οποιοδήποτε άλλο είδος καρχαρία που έχει ταξινομηθεί στη δική του οικογένεια του, τις Megachasmidae, αν και έχει προταθεί ότι μπορεί να ανήκει στην οικογένεια Cetorhinidae στην οποία ανήκει σήμερα μόνο ο καρχαρίας προσκυνητής. Είναι ωοζωοτόκο είδος.

Δείτε τον μεγαλόστομο καρχαρία στο video!

—Σφαγή καρχαριών

Νοτιότερα, στην Αυστραλία, σε εξέλιξη βρίσκεται ένα αμφιλεγόμενο πρόγραμμα τοποθέτησης ειδικών δικτύων που παρεμποδίζουν καρχαρίες να προσεγγίσουν τις δυτικές ακτές της χώρας.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές, από τον Ιανουάριο ως τις 30 Απριλίου που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα δεν έχει σκοτωθεί κανένας λευκός καρχαρίας, αλλά έχουν θανατωθεί 50 καρχαρίες άνω των 3 μέτρων.

Είκοσι ακόμα βρέθηκαν νεκροί στα δίχτυα, ενώ τέσσερις θεωρήθηκε ότι δεν μπορέσουν να επιβιώσουν.

Ακόμα 120 καρχαρίες που πιάστηκαν στα δολώματα αφέθηκαν ελεύθεροι αφού πρώτα τους τοποθετήθηκε μηχανή εντοπισμού.

Ο μεγαλύτερος που πιάστηκε και θανατώθηκε ήταν ένας καρχαρίας τίγρης μήκους 4,5 μέτρων.

Οι αρχές της Δυτικής Αυστραλίας είχαν θορυβηθεί από τους έξι θανάτους από επιθέσεις καρχαριών τα τελευταία δύο χρόνια στα νερά της χώρας. Το μέτρο, σύμφωνα με την πολιτεία στόχευε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των λουομένων.

Read more on Econews.gr (Ιστολόγιο)