Στελέχη του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καβάλας συνέλαβαν δύο άνδρες, ηλικίας 48 και 38 ετών, για παράνομη αλιεία 863 ολοθουρίων, γνωστών και ως “αγγούρια της θάλασσας”. Η λεία τους, συνολικού βάρους 72,2 kg, αποτελείται από υπολειπόμενα τεμάχια, αλιευμένα χωρίς τις απαραίτητες άδειες.

Η παράνομη αλιεία ολοθουρίων αποτελεί διογκούμενο πρόβλημα στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι στην Χαλκίδα, ένας ψαροντουφεκάς συνελήφθη για 120 τεμάχια, ενώ τον Δεκέμβριο, ένας ερασιτέχνης ψάρεψε παράνομα 230 ψόλιαγκους (είδος ολοθουρίου). Πρόσφατα, στην Ηγουμενίτσα, εντοπίστηκε ψαράς με 427 τεμάχια.

Παλαιότερα, στην Ελλάδα, τα ολοθούρια χρησιμοποιούνταν ως δόλωμα για τα παραγάδια, εκμεταλλευόμενοι την ιδιότητά τους να φωσφορίζουν στο νερό. Σήμερα, όμως, η ζήτηση για το “αγγούρι της θάλασσας” ως εκλεκτό έδεσμα έχει αυξηθεί, τροφοδοτώντας την υπεραλίευση.

Σε χώρες της Ασίας, όπως η Κίνα, τα ολοθούρια εκτρέφονται σε ειδικά ιχθυοτροφεία. Η Μαλαισία και η Ινδονησία τα αξιοποιούν για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, ενώ χρησιμοποιούνται και στην παραγωγή ελαίων, κρεμών και καλλυντικών.

Η έρευνα για τα ολοθουροειδή συνεχίζεται, με ελπιδοφόρα αποτελέσματα στον τομέα της θεραπείας της ελονοσίας.

Πηγή: https://cibum.gr/nea/synelifthisan-dyo-psarades-sti-katochi-toys-vrethike-posotita-mamoyth-psoliagkon/