Τα ψάρια είναι μια τροφή με ιδιαίτερα πλούσια διατροφική αξία και σύμφωνα με τη μεσογειακή διατροφή πρέπει να καταναλώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.

Ωστόσο, η φυσική τους επιμόλυνση με βαρέα μέταλλα, έχουν οδηγήσει εκτός των άλλων την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και την Αμερικανική Υπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος (EPA) στο να εκδώσουν οδηγίες σε σχέση με την κατανάλωσή τους, ανάλογα με τα ποσοστά υδραργύρου που περιέχουν ορισμένα από αυτά.

Αναφέρουν ότι τα ψάρια τα οποία είναι υψηλά σε υδράργυρο πρέπει να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες από τις εγκύους, από τις θηλάζουσες και από τα παιδιά. Για χρόνια, αρκετές γυναίκες είχαν περιορίσει την κατανάλωση ψαριών στην εγκυμοσύνη ή στα παιδιά τους.

Ωστόσο κάτι τέτοιο έχει φανεί ότι περιορίζει την πρόσληψη σημαντικών θρεπτικών συστατικών τα οποία έχουν θετικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και την υγεία. Για τις γυναίκες που είναι έγκυες δίδεται η συμβουλή της κατανάλωσης δύο μερίδων την εβδομάδα από ποικιλία ψαριών που είναι χαμηλά σε υδράργυρο έτσι ώστε να αναπτυχθεί το έμβρυο σωστά. Προτιμώνται μικρά ψάρια όπως η σαρδέλα, η μαρίδα κ.ά., ενώ καλό είναι να αποφεύγονται για ευαίσθητες ομάδες μεγάλα ψάρια όπως ο ξιφίας, ο τόνος και ο σολομός.

Πηγή: neadiatrofis.gr