Στο Τόκιο, ένας εστιάτορας «ψάρωσε» τους πάντες αφού πλειοδότησε για έναν κυανόπτερο 200 κιλών – και δεν ήταν η πρώτη φορά. Δείτε τι είχε γίνει πριν από τρία χρόνια σε αντίστοιχη δημοπρασία και τι συμβαίνει με τους τόνους στην Ιαπωνία.
Η ερώτηση του τίτλου προφανώς και είναι ρητορική, η πραγματικότητα, όμως, λέει ότι ένας εστιάτορας, ο Κιγιόσι Κιμούρα, έβαλε το χέρι στην τσέπη και έδωσε αυτά τα χρήματα. Αυτό συνέβη σε δημοπρασία σούσι στο Τόκιο, την πρώτη του έτους, ξοδεύοντας 600.000 ευρώ για ένα και μόνο ψάρι.

«Η τιμή ήταν λιγάκι τσιμπημένη, αλλά είμαι χαρούμενος που βγήκα νικητής στη δημοπρασία και εξασφάλισα έναν τόνο με τόσο ικανοποιητικό σχήμα και μέγεθος», δήλωσε ο ίδιος. «Υπερβολή», θα σχολιάσετε και θα έχετε δίκιο, αλλά δεν υπολογίζετε ότι ο εν λόγω αποκαλείται «βασιλιάς του τόνου». Και για έναν τέτοιον «εστεμμένο» δεν αξίζει τίποτε λιγότερο από έναν θηριώδη κυανόπτερο τόνο, βάρους 200 κιλών. Οπως και, τελικά, έγινε. Λίγο αργότερα, οι σεφ του Κιμούρα τεμάχισαν το πανάκριβο απόκτημα του αφεντικού τους και ετοίμασαν πολλά πιάτα σούσι.

«Η αγορά ενός και μοναδικού κυανόπτερου σε μια τόσο υψηλή τιμή έχει μετατραπεί σε ετήσια πολιτιστική εκδήλωση, στην Ιαπωνία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της, παραμονές της δημοπρασίας, η Περιβαλλοντική Οργάνωση Pew. «Ολη αυτή η φανφάρα γύρω από την εκδήλωση αποκρύπτει ένα υπαρκτό, επείγον πρόβλημα: ο πληθυσμός αυτού του εντυπωσιακού ψαριού ανέρχεται πλέον σε ένα μικρό ποσοστό αυτού που ήταν κάποτε – και, ουσιαστικά, δεν γίνεται καμία διαχείριση».

Οταν ο «βασιλιάς» ξαναχτύπησε – Λεπτομέρειες με τόνο

Ενας κυανόπτερος τόνος, βάρους 222 κιλών, πωλήθηκε προς 1,7 εκατομμύρια δολάρια (σχεδόν 1,3 εκατομμύρια ευρώ), στην πρώτη δημοπρασία του 2013, στην ψαραγορά Τσουκίτζι του Τόκιο. Το ποσό-ρεκόρ, το οποίο ο πλειοδότης χαρακτήρισε «λίγο υψηλό», είναι σχεδόν τριπλάσιο από αυτό που κατέβαλε το 2012 ο ίδιος και ανέρχεται σε, περίπου, 5.900 ευρώ το κιλό. Το ψάρι αλιεύθηκε ανοιχτά της βορειοανατολικής Ιαπωνίας. Ηταν κατά 47 κιλά ελαφρύτερο από εκείνο του 2012, το οποίο είχε πωληθεί προς 487 ευρώ ξανά στον Κιγιόσι Κιμούρα – ιδιοκτήτη της αλυσίδας «Σούσι Ζανμάι». Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι, με την κίνησή του, θέλησε «να φτιάξει το κέφι της Ιαπωνίας», η οποία βρισκόταν σε ύφεση.

Να σημειωθεί ότι οι τιμές δεν εξαρτώνται τόσο από το μέγεθος του τόνου ή την ποιότητά του, αλλά περισσότερο από τη δημοσιότητα που έχουν πάρει οι δημοπρασίες στην ψαραγορά Τσουκίτζι, όπου -καθημερινά- εκατομμύρια δολάρια αλλάζουν χέρια.

Η Ιαπωνία καταναλώνει περίπου το 80% των κυανόπτερων τόνων που αλιεύονται κάθε χρόνο, σε ολόκληρο τον κόσμο. Το τρυφερό, κόκκινο και ροζ κρέας του μετατρέπεται σε σούσι. Η τιμή των καλύτερων κομματιών του φθάνει τα 20 ευρώ το κομμάτι στα σούσι μπαρ του Τόκιο.

Τα τελευταία, περίπου, 20 χρόνια ωστόσο, η υπεραλίευσή του έχει συρρικνώσει σε ανησυχητικό βαθμό τους πληθυσμούς του κυανόπτερου τόνου. Ενα από τα είδη του, ο Νότιος Κυανόπτερος, έχει συρρικνωθεί στο 3-8% των αρχικών πληθυσμών του. Στον Ατλαντικό και στη Μεσόγειο, μεταξύ 1997 και 2007, κατεγράφη μείωση 60%.

Παρά τις ποσοστώσεις που έχουν υιοθετηθεί με στόχο το ψάρεμα του τόνου να γίνει πιο βιώσιμο, οι προσπάθειες ορισμένων χωρών να επιβάλουν απαγόρευση απέτυχαν, εντείνοντας τους φόβους για κατάρρευση του πληθυσμού στον Ατλαντικό.

Είναι γεγονός ότι η Περιβαλλοντική Οργάνωση Pew έχει έναν τόνο δίκαιο…

Όταν συνειδητοποιείς πόσο καις για θέρμανση ανά ώρα, θέλεις να είχες γεννηθεί αρκούδα

Πηγή : http://www.protagon.gr