•  

«Ποια υπεραλίευση;». Αυτή είναι η αυθόρμητη απάντηση που δίνουν οι νόμιμοι αλιείς, ψαράδες και ιχθυοπώληδες στα όσα ακούνε και διαβάζουν τις τελευταίες μέρες για την υπέρ αλίευση.

Η υπεραλίευση εμφανίζεται από τους επιστήμονες ως ένας από τους βασικούς παράγοντες της εμφάνισης τσουχτρών και μεδουσών, του φαινομένου του φετινού καλοκαιριού που έχει δυσκολέψει την ζωή των λουομένων και τείνει να επηρεάσει αρνητικά τον τουρισμό της περιοχής.

Όπως υποστηρίζουν η νόμιμη αλίευση στον Κορινθιακό Κόλπο όχι μόνο δεν έχει αυξηθεί, αλλά έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι οι βάρκες και τα καΐκια έχουν γίνει λιγότερα, σε σύγκριση με πιο παλιά.

Αν υπάρχει κάποια μορφή υπεραλίευσης στο Κορινθιακό και στον Πατραϊκό Κόλπο, αυτή έχει να κάνει με την ερασιτεχνική αλιεία και τους ψαράδες από χόμπι που πάνε για ψάρεμα με διάφορα μέσα μόνο και μόνο για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Κάποιοι βέβαια από αυτούς έχουν αναγάγει το χόμπι τους σαν δεύτερο επάγγελμα πουλώντας την ψαριά τους σε γνωστούς τους, από πόρτα σε πόρτα ή ακόμα και σε ιχθυοτροφία.

Όπως λένε οι άνθρωποι που ασχολούνται επαγγελματικά με την αλιεία, σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να κάνει κάτι η πολιτεία για να κρατηθεί η ισορροπία στο θαλάσσιο περιβάλλον και να υπάρξει μία ομαλότητα στην θάλασσα.
“Δεν φέραμε εμείς τις μέδουσες…”

Όμως η εμφάνιση των μεδουσών και των τσουχτρών δεν έχει να κάνει τόσο με την υπέρ αλίευση, όσο κυρίως με την ρύπανση και την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σύμφωνα τουλάχιστον με τα όσα υποστηρίζουν. “Δεν φέραμε εμείς τις μέδουσες και τις τσούχρες στον Κορινθιακό” αναφέρει έναν επαγγελματίας ψαράς που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ωστόσο, αν η πολιτεία θέλει να κάνει κάτι με την αλιεία θα πρέπει να αυξήσει τους ελέγχους της ενισχύοντας τα όργανα καταγραφής, τα πλωτά μέσα του Λιμενικού, έτσι ώστε να περιορίσει τόσο την ερασιτεχνική αλιεία, όσο και την λαθραλιεία που γίνεται από ερασιτέχνες, αλλά και από ορισμένους κακούς επαγγελματίες του κλάδου.

Σημειώνουμε ότι στον Κορινθιακό υπάρχουν τρεις μορφές νόμιμης αλιείας, η ανεμότρατα, (την περίοδο Οκτώβριος-Μάιος), το γρι – γρι (από Μάρτιο έως Δεκέμβριο) και η παράκτια-μέση αλιεία με μικρά και μεγαλύτερα αλιευτικά σκάφη. Στην Πάτρα υπάρχουν καταγεγραμμένα 17.000 μικρά και μεγάλα σκάφη μέσης αλιείας.

Πηγή : https://www.patrasevents.gr