Τα ψάρια θα  είναι από κάτω και θα γίνονται λίπασμα και τα φυτά θα είναι από πάνω και θα γίνονται ντομάτες. Καλωσήρθατε στην φάρμα του μέλλοντος που θα βρίσκεται μέσα στις πόλεις και θα συνδιάζει την ιχθυοκαλλιέργεια με τα λαχανικά. Είναι ένα  start-up του Βερολίνου.

Στην αυλή μιάς παλιάς ταβέρνας του Βερολίνου βρίσκεται η μίνι φάρμα της εταιρείας ECF. Ενα κοντέινερ που στο κάτω μέρος έχει την ιχθυοκαλλιέργεια και πάνω ένας λαχανόκηπος έχει ντομάτες.
Η λογική είναι απλή: τα βακτήρια μεταμορφώνουν την αμμωνία που βγαίνει από τα περιττώματα των ψαριών σε νάτριο, το οποίο χρησιμεύει ως λίπασμα στο φυτώριο που βρίσκεται από πάνω.

Οσο κι αν ακούγεται απίστευτο, οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν ήδη αυτή τη μέθοδο, γνωστή με το όνομα ακουαπονία (aquaponie=νεροπονία). Ηδη από τότε τα φυτά δεν φύτρωναν στο χώμα αλλά σε σταθερό και σκληρό έδαφος, όπως ένας βράχος ή σκληρή άμμος, που ποτίζονταν συνεχώς.
Αυτή η μέθοδος καλλιέργειας επιτρέπει στη γεωργία να απελευθερωθεί από το άγχος του γόνιμου χωραφιού και να καλλιεργεί λαχανικά και στην πόλη όπου ζει κυρίως.
Η ιδέα των βερολινέζων πήρε βραβείο στην Καλιφόρνια πέρυσι και οι εμπνευστές της φιλοδοξούν να πουλήσουν τα κοντέινερ σε βιομηχανική παραγωγή και μεγάλους καλλιεργητές.

Εδώ φαίνεται καθαρά το κοντέινερ: Κάτω είναι τα ψάρια, πάνω οι ντομάτες

Eτσι ήταν οι ντομάτες παλιά…