Τούτο το ψαράκι, αν και τρώγεται μια χαρά και στη σχάρα, είναι συνδεδεμένο με τη γλυκιά καλοκαιρινή ντομάτα, το σκορδάκι και το μαϊντανό σε λαχταριστά φουρνιστά πλακί. Είναι «αδερφάκι» του κολιού, με τον οποίο έχουν αρκετές ομοιότητες, τόσο στην όψη όσο και στη γεύση. Στις ελληνικές θάλασσες βρίσκεται σε αφθονία κυρίως τον Αύγουστο, που πλησιάζει προς τις ακτές. Αυτή την περίοδο είναι μάλιστα πιο «ψωμωμένο», σε αντίθεση με τα τέλη της άνοιξης, όταν το σκουμπρί γεννάει τα αυγά του, την περίοδο Απριλίου – Μαΐου, και αδυνατίζει πολύ, οπότε λέγεται τσίρος.

Χαρακτηριστικές είναι οι ζωηρές ραβδώσεις στη ράχη του. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά. Είναι νόστιμο ψάρι και θρεπτικό, παχύ και πλούσιο σε ωμέγα 3 λιπαρά, εξ ου και η σκούρα σάρκα του.

Αυτόν το μήνα ευνοούνται τα δίχτυα και τα παραγάδια. Ετσι, είναι καλή εποχή για αφρόψαρα, τα οποία τώρα είναι πιο πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά. Μέχρι και τις 15 Αυγούστου επιτρέπεται η αλιεία του αστακού, όπως επίσης των μυδιών, τα οποία έχουν περισσότερο φαΐ τους ζεστούς μήνες. Ακόμη, ξεκινά η επιτρεπόμενη αλιευτική περίοδος για τις γυαλιστερές.

Αθερίνα, Αστακός, Γαύρος, Γόπα, Ζαργάνα, Κολιοί, Λυθρίνια, Μαρίδα, Μελανούρι, Πετρομπάρμπουνα, Σαρδέλα, Σαφρίδια, Σκουμπρί, Στήρα, Συναγρίδα, Σφυρίδα, Φαγκρί

Πηγή : http://www.kathimerini.gr