Ανησυχία και αγανάκτηση προκαλεί στους αλιείς στην Ξάνθη, η έντονη παρουσία των τουρκικών αλιευτικών σκαφών που «οργώνουν» στα διεθνή ύδατα και όχι μόνο «αποψιλώνοντας» τα νερά μας από αφρόψαρα και άλλα αλιεύματα. Μάλιστα πριν λίγες ημέρες τούρκικος «στόλος» με 49 γρι γρι ψάρευε στα διεθνή ύδατα των Αβδήρων.

Η μαρτυρία του προέδρου των αλιέων

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος των Αλιέων των Αβδήρων κ. Κώστας Τσολάκης, το περιστατικό σημειώθηκε πριν 5 μέρες. Ο ίδιος και πολλοί συνάδελφοι του ψάρευαν στα 5 μίλια από τις ακτές των Αβδήρων όταν προσέγγισε στόλος από 49 τουρκικά γρι γρι στα 6 μίλια, που είναι τα διεθνή ύδατα, αλλά δεν σταμάτησαν εκεί.

«Πριν 5 μέρες ενώ ψαρεύαμε μετρήσαμε 49 τούρκικα γρι γρι να ψαρεύουν στα διεθνή. Σε κάποια στιγμή ενώ εμείς ψαρεύαμε στα 5 μίλια πέρασαν πάνω από τα δίχτυα μας. Τους είπαμε ευγενικά να αποχωρήσουν. Άλλοι είναι φιλικοί άλλοι επιδεικτικά μας αγνοούν. Μας έχουν κάνει μεγάλη καταστροφή, δεν έχουν αφήσει τίποτε από αφρόψαρα στα νερά μας. Έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν η χώρα μας δεν επεκτείνει το όριο στα 12 μίλια θα έχουμε συνέχεια αυτό το φαινόμενο με τους Τούρκους ψαράδες λίγο έξω από τις ακτές μας. Αυτό άρχισε ένα γίνεται φέτος τόσο έντονα και φοβόμαστε πως αν δεν παρθούν μέτρα μπορεί να έχουμε και «θερμά επεισόδια» μεταξύ μας , με απρόβλεπτες συνέπειες», επισημαίνει ο κ. Τσολάκης, μεταφέροντας ένα κλίμα ανησυχίας που επικρατεί στους ψαράδες του νομού μας.

Πηγή: empros