Σημαντικό πλήγμα στην παράνομη αλιεία στον Αμβρακικό Κόλπο δόθηκε σε μια καλά οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση από τις λιμενικές αρχές της Αμφιλοχίας, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Πρέβεζας και το Σώμα Φύλαξης Φύσης του ΟΦΥΠΕΚΑ. 80 παράνομες ιχθυοπαγίδες εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν σε πολύ μικρό βάθος κοντά στην ακτή, κατά τη διάρκεια επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τις πρωινές ώρες της 19 Μαΐου 2024. Η επιχείρηση, μέρος του ευρύτερου επιχειρησιακού σχεδιασμού για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας, υλοποιήθηκε μετά από αξιοποίηση πληροφοριών και στενή συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

Αξιοσημείωτα είναι ότι:

  • Τα αλιεύματα απελευθερώθηκαν ζωντανά στη θάλασσα, διασφαλίζοντας την ελάχιστη περιβαλλοντική επίπτωση.
  • Η δράση αποτελεί ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια διασφάλισης της νομιμότητας και προστασίας των φυσικών πόρων της χώρας.
  • Η εντατική αστυνόμευση και οι επιτυχημένες επιχειρήσεις κατά της παράνομης αλιείας αναδεικνύουν τη δέσμευση των αρχών για την προστασία του Αμβρακικού Κόλπου, περιοχής με πλούσια θαλάσσια βιοποικιλότητα.
  • Η συνεργασία αρχών, πολιτών και επαγγελματιών αλιέων είναι απαραίτητη για τη διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας και την προστασία των θαλάσσιων πόρων.

 

Φωτογραφία από: https://www.prevezanews.gr/allnews/ipiros/preveza/105358-neo-chtypima-stin-paranomi-alieia-ston-amvrakiko-kolpo/

 

Πρέπει συνεχώς να τονίζουμε ότι, η παράνομη αλιεία απειλεί τη θαλάσσια ζωή και το θαλάσσιο οικοσύστημα. και υπονομεύει το εισόδημα των νόμιμων αλιέων που βασίζονται στη βιώσιμη εκμετάλλευση των θαλάσσιων πόρων.

Η επιτυχής επιχείρηση λοιπόν στον Αμβρακικό Κόλπο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Η συνεχής δραστηριότητα και η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων είναι απαραίτητες για την διασφάλιση της βιώσιμης αλιείας και την προστασία των πολύτιμων θαλάσσιων πόρων μας.