Σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024 από στελέχη της Λιμενικής Αρχής Χαλκίδας, εντοπίστηκε ερασιτέχνης αλιέας να έχει αλιεύσει παράνομα αχινούς.

Ο αλιέας, ο οποίος βρισκόταν στην περιοχή των Σκορπονερίων βορείου Ευβοϊκού κόλπου, είχε αλιεύσει με το σκάφος του και τη χρήση καλαμιών, τριακόσια είκοσι τεμάχια αχινών, κατά υπέρβαση του ημερησίου ορίου των είκοσι τεμαχίων ανά ερασιτέχνη αλιέα.

Η παράβαση αυτή συνιστά παραβίαση του άρθρου 2, παρ. 2, περίπτωση α) του π.δ. 373/1985 (ΦΕΚ 131Α/85), σύμφωνα με το οποίο η επιτρεπόμενη ποσότητα αλιεύματος για την ερασιτεχνική αλιεία είναι είκοσι τεμάχια.

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χαλκίδας κινήθηκε η διαδικασία επιβολής των προβλεπόμενων διοικητικών κυρώσεων στον ερασιτέχνη αλιέα, ενώ τα κατασχεθέντα τριακόσια τεμάχια αχινών επαναποντίστηκαν στην θάλασσα.

Η παράνομη αλιεία αχινών είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που απειλεί την βιωσιμότητα του είδους. Οι αχινοί είναι ένα ευαίσθητο είδος που αναπαράγεται αργά και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στην υπεραλίευση.

Στην Ελλάδα, η αλιεία αχινών επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες αλιείς, με ειδική άδεια. Οι ερασιτέχνες αλιείς επιτρέπεται να αλιεύουν μόνο είκοσι τεμάχια την ημέρα.

Κλείνοντας, πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή συνεχίζει τους ελέγχους για την πάταξη της παράνομης αλιείας. Οι παραβάτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι θα τιμωρηθούν αυστηρά.