Σε εντατικούς ελέγχους για την πάταξη της παράνομης αλιείας προχωρά το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου. Σε πρόσφατο έλεγχο που διενεργήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2024 από στελέχη του Λιμεναρχείου Μεστών, εντοπίστηκε ερασιτέχνης αλιέας να έχει παραβιάσει τους κανόνες της ερασιτεχνικής αλιείας.

Ο αλιέας, ο οποίος βρισκόταν στο αλιευτικό καταφύγιο Κώμης Χίου, είχε αλιεύσει με το σκάφος του και τη χρήση καλαμιών, αλιεύματα συνολικού βάρους εννέα κιλών και εκατό τριάντα γραμμαρίων (09.130 γρ.). Η επιτρεπόμενη ποσότητα αλιεύματος για την ερασιτεχνική αλιεία είναι πέντε κιλά, επομένως ο αλιέας είχε υπερβεί τα επιτρεπόμενα όρια κατά τέσσερα κιλά και εκατό τριάντα γραμμάρια (04.130 γρ.).

Η παράβαση αυτή συνιστά παραβίαση του άρθρου 2, παρ. 2, περίπτωση α) του π.δ. 373/1985 (ΦΕΚ 131Α/85), σύμφωνα με το οποίο η επιτρεπόμενη ποσότητα αλιεύματος για την ερασιτεχνική αλιεία είναι πέντε κιλά.

Από το Λιμεναρχείο Χίου κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων κατά του παραβάτη, ενώ τα κατασχεθέντα αλιεύματα παραδόθηκαν στο Γηροκομείο Χίου.