Η παρουσία των λαγοκέφαλων στις ελληνικές θάλασσες έχει γίνει ένα εφιάλτης για τους ψαράδες της Κρήτης. Οι ψαράδες της περιοχής εκφράζουν απόγνωση μπροστά στην συνεχιζόμενη πληθυσμιακή διόγκωση του είδους, η οποία έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή αλιευτικών εργαλείων, τη μείωση των αλιευτικών πόρων και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.

Ηράκλειο: Ολόκληρες ψαριές από λαγοκέφαλους ακόμη και σε μέγεθος γίγας βγάζουν οι αλιείς της Κρήτης (βίντεο)

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, δύο ψαράδες σε Κοκκίνη Χάνι και Ελούντα αλίευσαν από τον βυθό 500 και 700 κιλά λαγοκέφαλους, αντιστοίχως. Το αλιευτικό «Έκτορας», κοντά στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι, αλίευσε ανάμεσα στο μισό τόνο λαγοκέφαλους και κάποιους υπερμεγέθεις, ο μεγαλύτερος εκ των οποίων προσέγγιζε σε μήκος το ένα μέτρο και σε βάρος τα 15 κιλά.

Οι λαγοκέφαλοι είναι ένα τοξικό είδος που έχει εισβάλει στην Μεσόγειο τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδιαίτερα επιθετικοί και καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία, ενώ τα αλιεύματα που συλλαμβάνονται μαζί τους είναι ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση. Μπορείτε να διαβάσετε σχετικα, κάνοντας “κλικ” ΕΔΩ!

Ηράκλειο: Ολόκληρες ψαριές από λαγοκέφαλους ακόμη και σε μέγεθος γίγας βγάζουν οι αλιείς της Κρήτης (βίντεο)

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών και Αλιεργατών νομού Ηρακλείου Γιάννης Ανδρουλάκης, επικαλείται τρεις μελέτες του ΕΛΚΕΘΕ και των Πανεπιστημίων Κρήτης και Πατρών που έχουν καταγράψει το πρόβλημα και τις συνέπειές του στο εισόδημα των ψαράδων.

Σύμφωνα με τις μελέτες, οι ψαράδες της Κρήτης έχουν υποστεί απώλειες ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ τα τελευταία χρόνια, λόγω της παρουσίας των λαγοκέφαλων.

Ο κ. Ανδρουλάκης τονίζει πως οι αλιείς απειλούνται με αφανισμό, αν δεν στηριχθούν από την Πολιτεία. Προτείνει την ετήσια αποζημίωση 8.500 ευρώ ανά ψαρά, για τις ζημιές στα αλιεύματα και στον εξοπλισμό, την επιδότηση εργαλείων και την παροχή κινήτρων για την αλίευση των λαγοκέφαλων, με σκοπό τη μείωση του πληθυσμού τους στις ελληνικές θάλασσες.

Φωτογραφικό υλικό απο: www.ertnews.gr