Μπορεί το γαλάζιο της θάλασσας στην Ελλάδα να είναι απέραντο και η χώρα μας να έχει μεγάλη παράδοση στην αλιεία, παρ’ όλα αυτά, όπως αποδεικνύει έκθεση της WWF, η χώρα μας εισάγει το 66% των ψαριών που καταναλώνει.

Όπως σημειώνει η έκθεση Seafood and the Mediterranean: local tastes, global markets, τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, δηλαδή Ελλάδα, Ιταλία, Γαλλία, Σλοβενία, Ισπανία, Κροατία και Πορτογαλίασυγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους καταναλωτές ψαριών στον κόσμο.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η ετήσια κατανάλωση ψαρικών κατ’ άτομο είναι ιδιαιτέρα υψηλή αγγίζοντας τα 19,6 κιλά, όμως το 66% αυτών είναι εισαγόμενα, το 22% προϊόντα εγχώριας υδατοκαλλιέργειας και μόνο το 12% προϊόντα εγχώριας αλιείας.

Επίσης, το μεγαλύτερο ποσοστό των ψαρικών που πωλούνται στις αγορές της Μεσογείου είναι εισαγόμενα και προέρχονται κυρίως από αναπτυσσόμενες χώρες, ενώ για κάθε κιλό ψαρικών που αλιεύονται ή εκτρέφονται στα μεσογειακά κράτη της ΕΕ, σχεδόν δύο ακόμα κιλά εισάγονται από άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την έκθεση τα μεσογειακά κράτη της ΕΕ καταναλώνουν σχεδόν 7,5 εκατομμύρια τόνους ψαρικών ετησίων. Από αυτά όμως μόνο οι 2,75 εκατομμύρια τόνοι προέρχονται από εγχώριες πηγές, που σημαίνει ότι για να καλυφθεί η ζήτηση, κάθε χρόνο εισάγονται από άλλες χώρες 5 εκατομμύρια τόνοι ψαρικών.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών αυτών προέρχεται από τη Βόρειο Αφρική (Μαρόκο, Τυνησία, Αλγερία, Λιβύη).

Στο παρελθόν τα πράγματα δεν ήταν έτσι. Η Μεσόγειος είχε μεγάλη επάρκεια ψαρικών σε αντίθεση με σήμερα που η υπεραλίευση, η παράνομη αλιεία, αλλά και η μη υπεύθυνη κατανάλωση ψαρικών θέτουν σε κίνδυνο την θαλάσσια πανίδα μας.

Διαβάστε περισσότερα από την πηγή του άρθρου: http://www.star.gr