Αντιμέτωποι με την απειλή να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της συνθήκης Ramsar, βρίσκονται αγρότες και αλιείς που ασκούν την επαγγελματική τους δραστηριότητα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού-Λουδιά-Αλιάκμονα.

Πάντως, όπως δήλωσαν, δεν προτίθενται να μείνουν άπραγοι, καθώς ετοιμάζουν δέσμη προτάσεων που θα αφορούν σε τροποποιητικές ρυθμίσεις ή και την εξαίρεση της δραστηριότητάς τους στη ζώνη Γ’ προστασίας.

Στόχος τους είναι -όπως υπογραμμίζουν- να συνεχίσουν την απρόσκοπτη δραστηριότητά τους, προς όφελος του περιβάλλοντος, της εθνικής οικονομίας και της επαγγελματικής τους οντότητας.

Η περιοχή προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar ως Υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας και έχει ενταχθεί και στο δίκτυο Natura 2000, ενώ το θέμα ανακινήθηκε εκ νέου, στο πλαίσιο της συζήτησης που έχει ξεκινήσει από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για το νέο θεσμικό πλαίσιο των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών.

Έως σήμερα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που είχε υπογραφεί πριν χρόνια, η περιοχή Γ’ προστασίας προφυλασσόταν και αγρότες και αλιείς ασκούσαν τη δραστηριότητά τους με κάποιες κυρώσεις και απαγορεύσεις.

Με την ακύρωση της ΚΥΑ από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προωθείται για ψήφιση Προεδρικό Διάταγμα, χωρίς ωστόσο να γίνει αλλαγή ή πρόβλεψη για τα θέματα που αναμένεται να προκαλέσει…

…Διαβάστε την συνέχεια στο : http://www.real.gr