•  
Καπετάνιος, ο οποίος επικαλέστηκε την καταιγίδα ως μόνη αιτία θανάτου των 2 μελών του πληρώματός του, κατηγορείται πως είχε κάνει χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ. AP Photo/Robert F. Bukaty

ΑΟΥΓΚΟΥΣΤΑ. ΜΕΙΝ. Ηταν Νοέμβριος του 2014 όταν ο Κρίστοφερ Χάτσινσον, 28 ετών, ξεκίνησε με την 45 ποδιών βάρκα του με το όνομα «No Limits» («Χωρίς Ορια») να ψαρέψει αστακούς και, όπως δήλωσε αργότερα, δεν είχε ιδέα πως η καταιγίδα θα χειροτερέψει τόσο πολύ και τόσο γρήγορα.

Προορισμός του ήταν οι 15 παγίδες που είχε στήσει στο «Eleven Mile Ridge» μια δημοφιλής περιοχή ψαρέματος αστακών ανοιχτά της ακτής του Μέιν. Μαζί του βρίσκονταν δύο μέλη του πληρώματος, ο Τόμας Χάμοντ, 26 χρόνων και ο Τάιλερ Σόγιερ, 15.

Ηταν ξημέρωμα Σαββάτου όταν ξεκίνησαν να μαζεύουν τις παγίδες, αλλά ο καιρός χειροτέρεψε απότομα.

Ο κ. Χάτσινσον ανέφερε στην «Portland Press Herald» ότι είχε ελέγξει τις καιρικές συνθήκες γύρω στις 22:00 και είχε δει πως οι άνεμοι ήταν διαχειρίσιμοι στους 22 κόμβους. Οι τρεις άντρες ακύρωσαν την αποστολή τους και προσπάθησαν να κινηθούν προς την ακτή – αλλά ήταν πολύ αργά, αναφέρει η «Washington Post».

«Χτυπηθήκαμε από ένα μεγάλο κύμα και έσπασαν τα παράθυρα της καμπίνας. Ξεκινήσαμε να βγάζουμε τα νερά από το σκάφος», δήλωσε ο κ. Χάτσινσον στην «Bangor Daily News». Τα δικαστικά έγγραφα από μια κοντινή μετεωρολογική σημαδούρα δείχνουν πως οι άνεμοι έπνεαν στους 40 κόμβους και τα κύματα είχαν ύψος 14 πόδια.

Αναπόφευκτα η βάρκα αναποδογύρισε. Οι τρεις ναυτικοί έπεσαν στην θάλασσα. Ο Χάμοντ και ο Σόγιερ δεν βρέθηκαν ποτέ, ενώ ο καπετάνιος είπε ότι επέζησε επειδή κρατήθηκε από τους σωλήνες στο κάτω μέρος του σκάφους του. Οταν είδε μια σχεδία στα 15 πόδια μακριά, κολύμπησε μέχρι αυτή.

Ωστόσο, οι εισαγγελείς αποφάνθηκαν πως η ιστορία του κ. Χάτσινσον είχε κενά – τόσα πολλά που στα μάτια τους τον κατέστησαν ένοχο.

Ο κ. Χάτσινσον κατηγορείται για ανθρωποκτονία ναυτικών με έναν νόμο του 1800 που ισχύει όταν εντοπίζεται αμέλεια από επικεφαλής πλοίου η οποία οδηγεί στο θάνατο του πληρώματος. Μετά την απόφαση που εκδόθηκε την Δευτέρα, ο κ. Χάτσινσον κινδυνεύει με τρία χρόνια φυλάκισης για τον κάθε θάνατο.

Ο λόγος είναι πως μετά την διάσωση και την μεταφορά του στο νοσοκομείο, οι αιματολογικές του εξετάσεις έδειξαν πως είχε κάνει χρήση μαριχουάνας και αλκοόλ την νύχτα πριν βγει για την ψαριά.

Επιπλέον, το γεγονός πως αγνόησε τις καιρικές ενδείξεις απέβη καταστροφικό, σύμφωνα με τους εισαγγελείς.

«Πριν την αναχώρηση του ‘No Limits’, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είχε προβλέψει και προειδοποιήσει τις αρνητικές και επικίνδυνες συνθήκες καιρού στην θαλάσσια αυτή περιοχή», αναφέρεται στο κατηγορητήριο.

Πηγή : https://www.ekirikas.com