Αν σκοπεύετε να αγοράσετε για πρώτη φορά στην ζωή σας ένα ψαροτούφεκο και είστε νέοι στο χώρο του ψαρέματος, ακολουθούν  10 απλές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να κάνετε μια καλή επιλογή:

 1.   Αγοράστε ένα ψαροτούφεκο από καταστήματα με καλή φήμη στο χώρο της αλιείας. Έτσι θα είστε σίγουροι ότι αγοράζετε ένα ποιοτικό προϊόν.
 2. Επιλέξτε το σωστό μέγεθος για εσάς. Το μέγεθος του ψαροτούφεκου εξαρτάται από το μέγεθος του ψαριού που σκοπεύετε να αλιεύσετε και το βάθος του νερού.
 3. Επιλέξτε το κατάλληλο υλικό για το ψαροτούφεκο. Τα περισσότερα ψαροτούφεκα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο ή ανοξείδωτο ατσάλι.
 4. Έλεγξε τη σκληρότητα και την ποιότητα της λαβής. Η καλή λαβή είναι σημαντική για να μπορείτε να κρατάτε σταθερά το ψαροτούφεκο και να το στρέφετε με ακρίβεια.
 5. Ελέγξτε το μήκος και την ποιότητα της βέργας. Η καλή βέργα πρέπει να είναι σταθερή και να μην έχει καμπύλη.
 6. Βεβαιωθείτε ότι ο μηχανισμός του ψαροντούφεκου είναι εύκολος στη χρήση και ότι δεν θα κολλήσει κατά τη διάρκεια της χρήσης.
 7. Επιλέξτε το κατάλληλο μέγεθος βέργας και οδηγών για το ψαροντούφεκο. Οι οδηγοί πρέπει να είναι επίσης κατασκευασμένοι από ποιοτικά υλικά.
 8. Ελέγξτε τη σωστή λειτουργία του συστήματος σκόπευσης. Η σκόπευση είναι ένα σημαντικό μέρος του ψαροτούφεκου και πρέπει να είναι ευδιάκριτη για να μπορείτε να σκοπεύετε με ακρίβεια.
 9. Ελέξτε τα εξαρτήματα του.Τα λάστιχα για παράδειγμα του ψαροντούφεκου είναι ένα από τα βασικά του εξαρτήματα και είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της δύναμης που χρειάζεται ο ψαροκυνηγός για να εκτοξεύσει την βέργα του, καθώς επίσης και την ακρίβεια και την απόσταση που μπορεί να τη χτυπήσει.Τα λάστιχα κατασκευάζονται συνήθως από φυσικό ή συνθετικό καουτσούκ και συνήθως τοποθετούνται στην κορυφή του ψαροτούφεκου στο σημείο όπου στηρίζεται η βέργα. Τα λάστιχα συνδέονται στη συνέχεια με τον μηχανισμό εκτόξευσης του ψαροτούφεκου, ο οποίος μπορεί να είναι μηχανικός ή πνευματικός.
 10. Τέλος, επιλέξτε ένα ψαροτούφεκο που ταιριάζει στον προϋπολογισμό σας. Μην ξοδεύετε πολλά χρήματα για ένα ψαροτούφεκο, όμως μην επιλέξετε και το φθηνότερο προϊόν που υπάρχει στην αγορά, καθώς μπορεί να μην έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές για να ανταποκριθεί στις ανάγκες σας και να μην είναι ανθεκτικό στη χρήση.

  Συνοψίζοντας, όταν αγοράζετε ένα ψαροτούφεκο, είναι σημαντικό να επιλέξετε ένα προϊόν που να ταιριάζει στις ανάγκες σας και το επίπεδο των δεξιοτήτων σας στο ψάρεμα. Μην ξεχνάτε επίσης ότι ένα ψαροτούφεκο αποτελεί σημαντική επένδυση για το χόμπι σας και θα σας διαρκέσει για πολλά χρόνια αν το φροντίσετε σωστά.

  Ελπίζουμε ότι αυτές οι (απλές) συμβουλές να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο ψαροντούφεκο και να απολαύσετε το ψάρεμα σας.

  Καλή τύχη!