Δίκτυο για τη διαχείριση της περιοχής οργανωμένης ανάπτυξης υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό Κόλπο, δημιουργούν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και οι δήμοι Δέλτα και Θερμαϊκού Θεσσαλονίκης, αλλά και Αλεξάνδρειας Ημαθίας. Η περιφέρεια αυτή θεωρείται πολύ σημαντική για τις υδατοκαλλιέργειες, καθώς όπως αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Φάνης Παπάς, στην Κεντρική Μακεδονία φιλοξενείται το 90% των μυδοκαλλιεργειών της χώρας, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής εξάγεται σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ολλανδία, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία.

 

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας ενέκρινε προ ημερών τη σύσταση του δικτύου ενώ σύμφωνα με την οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας για την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που δημιουργείται, το δίκτυο θα αποτελέσει τον Φορέα Διαχείρισης της Περιοχής Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (Π.Ο.Α.Υ.) του Θερμαϊκού Κόλπου. Σκοπός του είναι, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη των υδατοκαλλιεργειών στον Θερμαϊκό Κόλπο, η συμβολή στην ανάπτυξη νέων μεθόδων οστρακοκαλλιέργειας, ο εκσυγχρονισμός και η βελτίωση της παραγωγικής δραστηριότητας των υφισταμένων μεθόδων, η διαχείριση των αλιευμάτων και των προϊόντων της υδατοκαλλιέργειας, η ορθολογική διαχείριση και προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και η ενίσχυση του ρόλου και της θέσης των απασχολούμενων στον τομέα αυτόν.

Στην οικονομοτεχνική μελέτη επισημαίνεται, άλλωστε, ότι «σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) η παγκόσμια ζήτηση για αλιευτικά προϊόντα βαίνει διαρκώς αυξανόμενη και εκτιμάται ότι οι ετήσιες ανάγκες σε αλιεύματα αυξάνονται με ρυθμό 3,2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αύξησης του πληθυσμού του πλανήτη, ο οποίος εκτιμάται στο 1,6%». Είναι χαρακτηριστικό ότι η κατά κεφαλήν κατανάλωση αλιευμάτων ετησίως αυξήθηκε από 9,9 κιλά τη δεκαετία του 1960, σε 19,2 κιλά το 2012.

Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη η παραγωγή προϊόντων αλιείας αντιπροσωπεύει μόλις το 3,3% της συνολικής παγκόσμιας, με αποτέλεσμα η ΕΕ να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων, εκτιμάται ότι το 2030 το έλλειμμα σε αλιευτικά προϊόντα θα είναι 29 εκατ. τόνοι ενώ το έλλειμμα αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί από την αλιεία, αλλά από την αύξηση της παραγωγής της υδατοκαλλιέργειας.

Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμά ότι στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο περιβάλλον δημιουργούνται συνθήκες που συνιστούν ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης του κλάδου των υδατοκαλλιεργειών, τις οποίες οι Έλληνες υδατοκαλλιεργητές μπορούν να αξιοποιήσουν.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Παπάς αναφέρει ότι αναμένει το επόμενο χρονικό διάστημα τη διευθέτηση μιας σειράς ζητημάτων που αφορούν τις υδατοκαλλιέργειες στο Θερμαϊκό Κόλπο, από τις αδειοδοτήσεις των εγκαταστάσεων μέχρι την τακτοποίηση αυθαιρέτων. «Η έγκριση της ΠΟΑΥ Θερμαϊκού σηματοδοτεί ότι πρέπει κάποια στιγμή να ολοκληρωθεί η διαδικασία με τις ΠΟΑΥ στη χώρα και να υπάρξει μια διευθέτηση στην όλη κατάσταση του Θερμαϊκού Κόλπου, κυρίως όσον αφορά τις μυδοκαλλιέργειες. Για να είμαστε δίκαιοι, έχουν γίνει κάποιες δράσεις. Προκειμένου να βρεθεί τρόπος να χρηματοδοτηθεί, έγινε η λύση της προηγούμενης ΠΟΑΥ και η σύσταση της νέας και σε αυτές τις διαδικασίες υπήρξαν αρκετές καθυστερήσεις» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Γιουτίκας, τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι για να ολοκληρωθεί η ΠΟΑΥ και να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα οργανωμένο πάρκο στην περιοχή, με συγκεκριμένες χρήσεις, σωστό έλεγχο και χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά προγράμματα απαιτείται η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος. «Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή της Πιερίας κατέθεσε ολοκληρωμένο φάκελο πέρσι τον Απρίλιο, όμως από τότε δεν έχει προχωρήσει» προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ