Ένα νέο είδος ψαριού έφτασε στις θάλασσες της Κύπρου.

Μετά τα δηλητηριώδη και επικίνδυνα ψάρια όπως το λεοντόψαρο και τον λαγοκέφαλο ακόμη ένα ψάρι έφθασε στις κυπριακές θάλασσες από τον Ινδικό ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης», το πετρομπάρμπουνο είναι το νέο ψάρι που έκανε την εμφάνιση του στα νερά της Μεσογείου ωστόσο δεν είναι καθόλου τοξικό, ούτε άγευστο ενώ προκαλεί και την προσοχή των ψαράδων.

 

Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για το είδος parupeneus forsskali και ανήκει στην οικογένεια των μπαρμπουνιών. Το πετρομπάρμπουνο δεν έχει πολλές διαφορές με το κοινό μπαρμπούνι. Η βασική διαφορά είναι μια χαρακτηριστική μαύρη γραμμή και τα σκληρά λέπια όμως πολλές φορές οι ψαραγορές και οι ταβέρνες τα αναμειγνύουν και τα πωλούν μαζί με τα υπόλοιπα.

Όπως αναφέρει στον Πολίτη, ο αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών, Νικόλας Μιχαηλίδης, το πετρομπάρμπουνο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην θαλάσσια περιοχή της Κύπρου πριν από περίπου δύο χρόνια και μέχρι σήμερα οι αριθμοί του έχουν αυξηθεί σημαντικά, ειδικότερα στην περιοχή Παραλιμνίου.

Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη το συγκεκριμένο είδος μπαρμοπουνιού είναι βυθόβιο και εντοπίζεται κυρίως σε λασπώδεις βυθούς και σε βάθος μέχρι τα 120 μέτρα.

Μπορεί να φθάσει σε μήκος μέχρι και τα 25 εκατοστά και θεωρείται είδος πολύ καλής ποιότητας. Όπως το μπαρμπούνι και η στρίλια, έτσι και το πετρομπάρμπουνο αλιεύεται με τράτα βυθού και στατικά δίχτυα.

Αρχικά η τιμή του ήταν ιδιαίτερα ψηλή, γύρω στα 22 ευρώ όμως σταδιακή έχει αρχίσει να μειώνεται και έχει σταθεροποιηθεί κοντά στα 10 ευρώ το κιλό.

 

Το βρήκαμε στο : http://www.newsbomb.com.cy